Laktosfritt
8 dl blåbär (frysta går bra)
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 st citron, skal
Pajdeg:
5 dl finmalet majsmjöl
100 g rumstempererat laktosfritt smör
1 dl strösocker
1 krm salt
1. Fyllning: Sätt ugnen på 225 grader. Fyll fyra små portionspajformar (eller en större) med blåbär, strösocker, vaniljsocker och citronskal. Vänd runt allt försiktigt.
2. Pajdeg: Arbeta samman majsmjöl, smör, strösocker och salt till en smulig deg. Toppa blåbären med detta och baka mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills pajerna börjar få fin färg. Servera med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
Hallon- och melonsmoothie
Snabb och mättande smoothie som passar perfekt för såväl stora som små. Det går bra att byta ut yoghurten mot sojayoghurt med vaniljsmak.
Antal portioner: 4
Tid: 5 min
Ingredienser:
4 dl frysta hallon
0.5 st honungsmelon
8 dl laktosfri vaniljyoghurt
4 msk havrekli
En näve myntablad
Gör så Här:
1. Skala melonen och skär den i mindre bitar. Lägg bitarna i en mixer tillsammans med frysta hallon, yoghurt, havrekli och myntablad. Mixa till en slät smoothie i en blender eller med stavmixer. Häll upp i 4 glas och servera direkt!
Laktos- och äggfria våfflor
(Om man inte kan äta mjölkprodukter eller ägg kan man laga laktos- och äggfria våfflor av mjölkfritt margarin och kokosmjölk istället.)
Antal portioner: 10
Ingredienser:
50 g mjölkfritt margarin
1/2 dl vatten
2 tsk socker
1/2 tsk salt
10 g färsk jäst
3 dl vetemjöl
4 dl kokosmjölk
Hemgjord sylt:
4 dl djupfrysta bär
4 msk florsocker
2 bananer
Gör så här:
1. Smält margarinet och låt det svalna. Värm vatten och kokosmjölk till 37°.
2. Smula jästen och rör ut den i spadet, lite i taget. Vispa i socker, salt och vetemjöl. Låt jäsa i rumstemperatur i 30 minuter.
3. Vispa ner det smälta margarinet. Grädda våfflorna i våffeljärn, beräkna 3/4 dl smet till en våffla.
4. Sylt: Skär bananerna i mindre bitar och kör dem i mixer tillsammans med bär och florsocker.
Ägg- och mjölkfria bullar
(Ägg- och mjölkfria bullar är lika goda som vanliga – det går inte ens känna skillnaden. Här har mjölken ersatts med havredryck- Om du inte har det hemma, går det att använda vanligt vatten istället. Detta brukar passa barnen perfekt.)
Ingredienser:
1 pkt jäst
5 dl havredryck
1.25 dl rapsolja
1.5 dl socker
0.75 tsk salt
10 dl mjöl (cirkamängd)
Fyllning
1 msk kanel
1 dl socker
1 dl flytande mjölkfritt margarin
Garnering
pärlsocker
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Värm havredryck och olja till 37 grader. Häll över jästen och rör om.
2. Tillsätt socker, salt och mjöl, lite i taget. Rör om och knåda till en smidig deg som får jäsa 30 minuter. Rör under tiden ihop flytande margarin, socker och kanel.
3. Dela degen i två bitar och kavla ut varje bit till en tunn, stor fyrkant. Smeta på kanelröran. Rulla ihop till en rulle och skär den i så stora bitar du vill ha bullarna. Lägg på plåt och låt jäsa 30 min.
4. Pensla bullarna med havremjölk och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen cirka 7 min i 250 graders värme.