Inspiration
bagarutställning !
påskharar !
gjort påskkycklingar i marsipan i skolan
bandytårta!
Gristårtor
Hönökaka
50 g smör
1 liter mjölk
1/2 dl sirap
1 msk salt
8 dl rågsikt
18 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 275°. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Blanda ner sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa i ca 40 minuter.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 12 bitar. Forma dessa till runda bullar, som får jäsa mellan bakduk i ca 20 minuter.
3. Kavla ut bröden med kruskavel direkt på varma smorda plåtar, en på varje plåt. Nagga och grädda högt upp i ugnen i 3-4 minuter.
4. Låt hönökakorna kallna på varandra mellan bakdukar. Då blir brödet mjukt. Hönökaka skärs upp i “tårtbitar”.
/Emelie
Mjölkchokladtårta med varma hallon
Ingredienser
400 g mandelmassa1 st ägg
3 äggvitor
4 msk kakao
rivet skal av 1 apelsin
Fyllning:
5 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad
3 äggulor
Garnering:
hallon
hyvlad mörk choklad
Varm hallonsås:
600 g hallon
2 msk florsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°.
- Riv mandelmassan.
- Rör i ägget, lättvispade äggvitor, kakao och apelsinskal.
- Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
- Låt kakan kallna.
- Vispa grädden.
- Dela chokladen i bitar och smält över vattenbad.
- Ta chokladen från värmen.
- Rör ner en äggula i taget i chokladen.
- Blanda i hälften av grädden i chokladsmeten.
- Vänd ner resten av grädden Häll smeten över kakan i formen.
- Täck över och frys minst 4 tim.
- Hit kan man förbereda.
- Låt tårtan stå framme ca 30 min före servering.
- Garnera tårtan med hallon och choklad.
- Värm hallonen till såsen, blanda i florsocker och servera såsen till tårtan.
- Värm hallonen och blanda i florsocker.
Mandeltårta
400 g mandelmassa
4 äggvitor
Kräm
4 äggulor
1/2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1/2 dl vispgrädde
rivet skal av 1/2 citron
150 g smör
Garnering
1/2 dl rostade pinjenötter
citronmeliss
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Riv mandelmassan grovt. Vispa vitorna till hårt skum och rör försiktigt ner mandelmassan.
Bred ut smeten till 2 runda bottnar, ca 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna och lossa från papperet.
Blanda äggulor, sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda under vispning tills den blir riktigt tjock. Vispa ner citronskal och smör i bitar. Låt stelna i kylen ca 1 tim.
Bred hälften av krämen på ena botten, lägg den andra ovanpå och bred på resterande kräm.
Förvara tårtan i kylen. Garnera med pinjenötter och citronmeliss innan servering.
Tips! Godast blir mandeltårtan om den lagas dagen innan.
/Emelie
Brownietårta med blåbärsmousse
Browniebotten:
150 g mörk choklad
100 g mjukt smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
Blåbärsmousse:
6 gelatinblad
225–250 g blåbär
3 äggulor
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175°.
Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Rör ihop smör och socker. Rör ner äggen ett i taget och blanda med chokladen. Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kakan kallna i formen.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Mixa blåbären till en fin puré. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären.
Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten. Blanda ner gräddfilen. Vispa grädden och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen på den kalla kakan. Låt stå i kyl ca 5 tim.
Ta kakan ur formen och garnera med blåbär och ev en ros.
/Emelie