Inspiration

Datum:  2012-03-31   Klockslag:  20:46:26 Postat i: Bilder  Kommentera här (0)
En söt doptårta:)
/Emelie

bagarutställning !

Datum:  2012-03-23   Klockslag:  12:45:01 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)

påskharar !

Datum:  2012-03-23   Klockslag:  12:43:01 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)

gjort påskkycklingar i marsipan i skolan

Datum:  2012-03-23   Klockslag:  12:40:32 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)

bandytårta!

Datum:  2012-03-23   Klockslag:  12:38:11 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)

Gristårtor

Datum:  2012-03-21   Klockslag:  20:26:55 Postat i: Skolan  Kommentera här (0)
Min(vänster) och Erikas(höger) figurtårtor som vi gjorde i skolan idag:)
Fyllningen består av blåbärssylt, vaniljkräm och grädde.
/Emelie

Hönökaka

Datum:  2012-03-19   Klockslag:  19:45:59 Postat i: Bröd  Kommentera här (0)
Hitta ett recept på de supergoda hönökakorna!! Kan vara kul att testa på själv. Dessa går bra att frysa in. Här är receptet:
Antal: 12

Ingredienser:
50 g jäst
50 g smör
1 liter mjölk
1/2 dl sirap
1 msk salt
8 dl rågsikt
18 dl vetemjöl



Gör så här:

1. Sätt ugnen på 275°. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Blanda ner sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa i ca 40 minuter.

2. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 12 bitar. Forma dessa till runda bullar, som får jäsa mellan bakduk i ca 20 minuter.

3. Kavla ut bröden med kruskavel direkt på varma smorda plåtar, en på varje plåt. Nagga och grädda högt upp i ugnen i 3-4 minuter.

4. Låt hönökakorna kallna på varandra mellan bakdukar. Då blir brödet mjukt. Hönökaka skärs upp i “tårtbitar”.




/Emelie



Mjölkchokladtårta med varma hallon

Datum:  2012-03-19   Klockslag:  11:04:29 Postat i: Tårtor och bakelser  Kommentera här (0)
Perfekta festtårtan att förbereda och ha i frysen. Bara att ta fram en stund före servering.


Ingredienser

400 g mandelmassa 
1 st ägg 
3 äggvitor 
4 msk kakao 
rivet skal av 1 apelsin 

Fyllning
5 dl vispgrädde 
300 g mjölkchoklad 
3 äggulor 

Garnering:
hallon 
hyvlad mörk choklad 

Varm hallonsås:
600 g hallon 
2 msk florsocker


Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Riv mandelmassan.
  • Rör i ägget, lättvispade äggvitor, kakao och apelsinskal.
  • Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
  • Låt kakan kallna.
  • Vispa grädden.
  • Dela chokladen i bitar och smält över vattenbad.
  • Ta chokladen från värmen.
  • Rör ner en äggula i taget i chokladen.
  • Blanda i hälften av grädden i chokladsmeten.
  • Vänd ner resten av grädden Häll smeten över kakan i formen.
  • Täck över och frys minst 4 tim.
  • Hit kan man förbereda.
  • Låt tårtan stå framme ca 30 min före servering.
  • Garnera tårtan med hallon och choklad.
  • Värm hallonen till såsen, blanda i florsocker och servera såsen till tårtan.
  • Värm hallonen och blanda i florsocker.
/Emelie


Mandeltårta

Datum:  2012-03-19   Klockslag:  11:00:50 Postat i: Tårtor och bakelser  Kommentera här (0)
Jättegod mandeltåra med en syndigt god citronkolakräm.
12- 15 bitar
Ingredienser:

400 g mandelmassa
4 äggvitor

Kräm
4 äggulor
1/2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1/2 dl vispgrädde
rivet skal av 1/2 citron
150 g smör

Garnering

1/2 dl rostade pinjenötter
citronmeliss

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Riv mandelmassan grovt. Vispa vitorna till hårt skum och rör försiktigt ner mandelmassan.

Bred ut smeten till 2 runda bottnar, ca 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna och lossa från papperet.

Blanda äggulor, sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda under vispning tills den blir riktigt tjock. Vispa ner citronskal och smör i bitar. Låt stelna i kylen ca 1 tim.

Bred hälften av krämen på ena botten, lägg den andra ovanpå och bred på resterande kräm.

Förvara tårtan i kylen. Garnera med pinjenötter och citronmeliss innan servering.

Tips! Godast blir mandeltårtan om den lagas dagen innan.

 

/Emelie


Brownietårta med blåbärsmousse

Datum:  2012-03-19   Klockslag:  10:42:12 Postat i: Tårtor och bakelser  Kommentera här (0)
Ljvlig tårta med en seg och god botten som kan ätas som den är. Blåbärsmoussen är underbart frisk och gör tårtan extra vacker.

12 bitar
Ingredienser:

Browniebotten:
150 g mörk choklad
100 g mjukt smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl

Blåbärsmousse:
6 gelatinblad
225–250 g blåbär
3 äggulor
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Rör ihop smör och socker. Rör ner äggen ett i taget och blanda med chokladen. Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och rör till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kakan kallna i formen.

 

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Mixa blåbären till en fin puré. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären.

Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten. Blanda ner gräddfilen. Vispa grädden och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen på den kalla kakan. Låt stå i kyl ca 5 tim.

Ta kakan ur formen och garnera med blåbär och ev en ros.

/Emelie



Till bloggens startsida


RSS 2.0