marshmallows med polkakross
Marshmallows är enklare att göra än man kan tro! Gnid in händerna med neutral olja för att undvika kladdig smet som fastnar.
Ingredienser
ca 60 st
2 msk gelatinpulver
1 dl vatten 4 dl strösocker
1½ dl vit sirap3 msk vatten
Blanda gelatinpulver och vatten i en skål och låt stå 10 min. Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka 1½ min. Rör om några gånger.
Häll gelatin och den heta sockervätskan i en stor vispskål. Vispa på låg fart tills gelatinet löst sig. Vispa sedan på högsta effekt 10-15 min. Tillsätt krossade polkagrisar på slutet och ev ett stänk hushållsfärg allra sist. Lättast går det att vispa i en degblandare med visp. Använder man elvisp går det lättare om man höjer och sänker vispen mot slutet.
Pensla en form, ca 20x20 cm, och en slickepott med lite olja. Häll smeten i formen med hjälp av slickepotten. Täck över med plastfilm och låt stå i minst 3 tim, gärna längre. Klipp eller skär skummet i små bitar och rulla dem i florsocker. Förvara i väl försluten plastpåse.
Tips! Genom att skära eller klippa till marshmallows strax innan servering håller man den mjuk längre.
/julia
inspiration
All i want for cristmas is you!
märang
ispiration jultårtor
tårtor
Saffransparfait
perfekt som efterätt på julafton!
Ingredienser
- 1 pkt saffran
- 3 äggulor
- 1/2 dl strösocker
- 1/2 dl honung
- 3 dl grädde
Till servering
hallon eller röda vinbär
- mandel- eller havreflarn
Gör så här
- Blanda saffran, äggulor, strösocker och honung. Vispa pösigt.
- Vispa grädde pösigt och vänd ner 1/3 av saffranssmeten i grädden och sedan resten.
- Frys i form eller portionsformar, helst över natten eller längre.
- Ta fram ur frysen 15-20 minuter före servering. Servera med hallon eller röda vinbär samt mandel, eller havreflarn.
saffransskorpor!
Ingredienser
- 100 g skållad skalad sötnamdel
- 100 g smör
- 3/4 dl råsocker
- 1/2 dl socker
- 2 ägg
- 1/2 g saffran
- 1 tsk socker att stöta med saffran
- 1 msk hett vatten
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 1/2 msk vaniljsocker
Clementinmascarpone
- 3 clementiner
- 250 g mascarpone
- 2 msk florsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Rosta mandeln i en torr het stekpanna. Låt kallna.
- Rör matfett råsocker och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget, rör om mellan varje ägg.
- Stöt saffran med socker i en mortel, blanda med hett vatten och vänd ner i äggblandningen. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen och mandeln och arbeta ihop till en deg.
- Dela degen i 5 lika stora delar (för 75 st). Rulla ut varje del till en längd, ca 35 cm. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper, platta till dem lite med handflatan.
- Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 100˚C.
- Skär varje längd i ca 15 sneda bitar medans de är varma. Lägg dem på plåtar med snittytan uppåt och torka i ca 40 minuter.
- Clementinmascarpone: Skala och skär clementinklyftorna i halvor.
- Blanda mascarpone med florsocker, vänd ner clementinerna.
- Bred clementinmascarpone på skorporna.
pepparkaksglass!
Ännu ett otroligt enkelt men fantastiskt gott recept till jul!
Ingredienser
- vaniljglass
- pepparkakor
Gör så här
Ta en skiva vaniljglass och två pepparkakor per person. Skiva glassen i cm-tjocka skivor.Lägg 1 pepparkaka i botten och 1 högst upp. Skär bort överflödig glass runt om.Linda in i platsfolie och in i frysen.
tips!
Här är några bra tips för att ditt julgodis ska bli riktigt bra!
grader för kola och knäck
Att droppa smeten i kallt vatten är ett sätt att se hur fast den är. Men bäst blir resultatet med en hushållstermometer.
120-125°C = sega kolor
140-145°C = hårda kolor med seg mitt
160°C = karamellknäck
smarriga smaksättare till julgodiset
Sätt din egna twist på julgodiset med dina favoritsmaker. Här är några exempel på goda smaksättare:
- Mandel och vanilj
- Rivet skal från apelsin eller lime
- Färskriven ingefära och kakao
- Saffran och kokos
- Chili och mörk choklad
- Hackad polkagris
- Kanel och kardemumma
Piffa godiset
Använd riven eller flagad choklad och strössla på, eller smält den och ringla mönster. Rivet skal från citrusfrukter eller hackade nötter gör sig också fint på toppen. Glöm inte bort att lite pudrat florsocker på kan göra succé!
/ julia