marshmallows med polkakross

Datum:  2011-12-23   Klockslag:  12:36:22 Postat i: Godis  Kommentera här (0)

Marshmallows är enklare att göra än man kan tro! Gnid in händerna med neutral olja för att undvika kladdig smet som fastnar.

Ingredienser

ca 60 st

2 msk gelatinpulver

1 dl vatten 4 dl strösocker

1½ dl vit sirap3 msk vatten

75 g krossade polkagrisar
ev röd hushållsfärg
olja till formenflorsocker












 

 

 

 

Blanda gelatinpulver och vatten i en skål och låt stå 10 min. Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka 1½ min. Rör om några gånger.

Häll gelatin och den heta sockervätskan i en stor vispskål. Vispa på låg fart tills gelatinet löst sig. Vispa sedan på högsta effekt 10-15 min. Tillsätt krossade polkagrisar på slutet och ev ett stänk hushållsfärg allra sist. Lättast går det att vispa i en degblandare med visp. Använder man elvisp går det lättare om man höjer och sänker vispen mot slutet.

Pensla en form, ca 20x20 cm, och en slickepott med lite olja. Häll smeten i formen med hjälp av slickepotten. Täck över med plastfilm och låt stå i minst 3 tim, gärna längre. Klipp eller skär skummet i små bitar och rulla dem i florsocker. Förvara i väl försluten plastpåse.

Tips! Genom att skära eller klippa till marshmallows strax innan servering håller man den mjuk längre.

/julia


inspiration

Datum:  2011-12-23   Klockslag:  12:27:59 Postat i: Bilder  Kommentera här (0)
/ julia

All i want for cristmas is you!

Datum:  2011-12-15   Klockslag:  15:19:13 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)
KITHENAID!
skämt och sido (eftersom det är väldigt dyr) men man kanske skulle önska sig en studentpresent? :)
/ julia

märang

Datum:  2011-12-15   Klockslag:  15:12:29 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)
Maränger är en utav mina favoritsaker att hålla på med, man kan göra så otroligt mycket med den, man kan ha det som botten i tårtor, på en citronpaj, som dekoration om man färgar och gör roliga former på dem, eller bara äta som det är på sommaren men gladd och jordgubbar. Det som också är bra med maräng är att det är laktos och glutenfritt, så att nästan alla kan äta det!
/ julia

ispiration jultårtor

Datum:  2011-12-15   Klockslag:  14:27:06 Postat i: Bilder  Kommentera här (0)
/ julia

tårtor

Datum:  2011-12-12   Klockslag:  16:43:08 Postat i: Tårtor och bakelser  Kommentera här (0)
Tänkte visa er lite vad jag åstadkommit på min praktik hos sätrabagarna!
/ Erika

Saffransparfait

Datum:  2011-12-10   Klockslag:  12:52:19 Postat i: Jul  Kommentera här (0)

perfekt som efterätt på julafton!

Ingredienser

  • 1 pkt saffran
  • 3 äggulor
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl honung
  • 3 dl grädde

Till servering

hallon eller röda vinbär

  • mandel- eller havreflarn

Gör så här

  1. Blanda saffran, äggulor, strösocker och honung. Vispa pösigt.
  2. Vispa grädde pösigt och vänd ner 1/3 av saffranssmeten i grädden och sedan resten.
  3. Frys i form eller portionsformar, helst över natten eller längre.
  4. Ta fram ur frysen 15-20 minuter före servering. Servera med hallon eller röda vinbär samt mandel, eller havreflarn.
/ julia

saffransskorpor!

Datum:  2011-12-10   Klockslag:  12:44:34 Postat i: Jul  Kommentera här (0)

Ingredienser

  • 100 g skållad skalad sötnamdel
  • 100 g smör
  • 3/4 dl råsocker
  • 1/2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1/2 g saffran
  • 1 tsk socker att stöta med saffran
  • 1 msk hett vatten
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 1/2 msk vaniljsocker

Clementinmascarpone

  • 3 clementiner
  • 250 g mascarpone
  • 2 msk florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Rosta mandeln i en torr het stekpanna. Låt kallna.
  3. Rör matfett råsocker och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget, rör om mellan varje ägg.
  4. Stöt saffran med socker i en mortel, blanda med hett vatten och vänd ner i äggblandningen. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölblandningen och mandeln och arbeta ihop till en deg.
  5. Dela degen i 5 lika stora delar (för 75 st). Rulla ut varje del till en längd, ca 35 cm. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper, platta till dem lite med handflatan.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 100˚C.
  7. Skär varje längd i ca 15 sneda bitar medans de är varma. Lägg dem på plåtar med snittytan uppåt och torka i ca 40 minuter.
  8. Clementinmascarpone: Skala och skär clementinklyftorna i halvor.
  9. Blanda mascarpone med florsocker, vänd ner clementinerna.
  10. Bred clementinmascarpone på skorporna.
/ julia

pepparkaksglass!

Datum:  2011-12-10   Klockslag:  12:38:15 Postat i: Glass  Kommentera här (0)

Ännu ett otroligt enkelt men fantastiskt gott recept till jul!

Ingredienser

  • vaniljglass
  • pepparkakor

Gör så här

Ta en skiva vaniljglass och två pepparkakor per person. Skiva glassen i cm-tjocka skivor.Lägg 1 pepparkaka i botten och 1 högst upp. Skär bort överflödig glass runt om.Linda in i platsfolie och in i frysen.

/julia

tips!

Datum:  2011-12-10   Klockslag:  12:35:10 Postat i: Tips!  Kommentera här (0)

Här är några bra tips för att ditt julgodis ska bli riktigt bra!


grader för kola och knäck

Att droppa smeten i kallt vatten är ett sätt att se hur fast den är. Men bäst blir resultatet med en hushållstermometer.

120-125°C = sega kolor

140-145°C = hårda kolor med seg mitt

160°C = karamellknäck

smarriga smaksättare till julgodiset

Sätt din egna twist på julgodiset med dina favoritsmaker. Här är några exempel på goda smaksättare:
- Mandel och vanilj
- Rivet skal från apelsin eller lime
- Färskriven ingefära och kakao
- Saffran och kokos
- Chili och mörk choklad
- Hackad polkagris
- Kanel och kardemumma

Piffa godiset

Använd riven eller flagad choklad och strössla på, eller smält den och ringla mönster. Rivet skal från citrusfrukter eller hackade nötter gör sig också fint på toppen. Glöm inte bort att lite pudrat florsocker på kan göra succé!

/ julia


Till bloggens startsida


RSS 2.0