julgodis!
Kanel- och kardemummatryffel
Blir 20–25 tryfflar
Du behöver:
1 kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
1,5 dl vispgrädde
1 tsk honung
200 g mjölkchoklad, ganska fint hackad
175 g mjölkchoklad
till doppning
Flagad mandel
och pärlsocker
till dekor
Gör så här:
1. Krossa kanelstången och kardemummakärnorna lätt.
2. Koka upp grädden med honungen och kryddorna. Låt kryddorna ligga och dra en stund så att grädden tar smak.
3. Ge grädden ett
nytt uppkok, sila bort kryddorna och slå den heta grädden över den hackade chokladen i en bunke. Rör tills all choklad smält och tryffeln blivit slät och blank. Låt svalna och ställ sedan tryffeln i kylen att stelna.
4. Ta ut små kulor ur den hårda massan med hjälp av ett kuljärn eller liknande. Rulla dem runda.
5. Smält den resterande chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad.
6. Doppa kulorna i den smälta chokladen och dekorera dem eventuellt med flagad mandel och pärlsocker. Låt stelna och förvara sedan kallt.
/ juliaInpiration- jul
saffransrenar!
Ingredienser
12 st
2 ägg
1 dl strösocker
1 påse saffran, 0,5 g
½ dl smör-& rapsolja
200 g kokosflingor, ca 6 dl
Dekor:
mörk choklad till horn
röda nonstop
florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Rör ihop ägg, socker och saffran. Rör i smör-&rapsolja och kokos. Låt stå 10 min. Klicka ut smeten och forma till 12 toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 15–20 min. Låt svalna. Smält mörk choklad i mikro eller i vattenbad. Spritsa ut ”horn” i form av ett Y på ett smörpapper. Låt stelna i rumstemperatur. Gör två hål i varje kaka och tryck ner två ”horn”. Klistra fast en röd nos av nonstop med lite smör. Sikta över florsocker.
adventsfika
work
Mjuk pepparkaka
2 dl farinsocker eller strösocker
2 ägg
1 dl mjölk
1/2 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
Rör rumsvarmt smör och socker poröst.
Tillsätt äggen och rör kraftigt. Rör ner mjölk och sylt.
Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat eller bakpulver.
Tillsätt mjölblandningen och rör så att det blir en jämn smet.
Häll smeten i en bröad form och grädda i nedre delen av ugnen, 50-60 min
/Sara
jul på lagerhaus!
praktik
Inpiration
Krämig citronpaj
- Mixa ingredienserna till degen, smörj en pajform, tryck ut degen och förgrädda i 12-15 minuter i 200 grader.
- Vispa ägg och socker till fyllningen luftigt, blanda ner mjöl, citronskal och citronsaft. Häll i fyllningen och grädda i ytterligare ca 10 minuter.
- Servera med tex grädde eller vaniljglass. Busenkelt!
- /Emelie