Söta cupcakes

Datum:  2011-10-31   Klockslag:  15:09:55 Postat i: Tårtor och bakelser  Kommentera här (0)
I helgen gjorde jag cupcakes (faktiskt för första gången) till en vän som fyllde år. Blev ganska nöjd, och det var inte så svårt. Det blev två olika smaker, citron och choklad, och tre olika färger på frostingen. Här kommer recept och bilder:
Ca 16-18 st.
Muffins:
150 g smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl vatten
Smaksättning:
Rivet skal från 1/2 citron + lite färskpressad citronsaft
Eller
ca 2 msk kakao (efter smak)
Gör så här:
Blanda smör och socker poröst, gärna med elvisp. Vispa i ett ägg i taget. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör i smaksättning (om man vill) och vatten och vispa till en jämn smet.
Sätt formar i en muffinsplåt, eller använ aluminiumformar, så att muffinsarna inte tappar formen. Klicka ut smeten och grädda i 200-225 grader i ca. 10 minuter.
Låt svalna.
Chokladfrosting:
60 g smör(mjukt)
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
100 gram philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
Blanda smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphia pösigt. Tillsätt sist kaffet. Spritsa eller bred frostingen på muffinsarna.
Vanlig frosing:
60 g smör (mjukt)
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 g philadelphiaost
några droppar karamellfärg
Rör ihop och tillsätt valfri karamellfärg. Jag delade satsen i två och färgade ena rosa och den andra gul.
Använd valfria dekorationer. Jag använde olika färger på sockerkulor, strössel, och små blommor av marsipan. Dem gjorde jag med hjälp av en uttryckare som finns att beställa i butiker och på hemsidor som är inriktade på bakning.
Resultatet:
/Emelie

Snickerskaka

Datum:  2011-10-29   Klockslag:  21:26:52 Postat i: Bullar och fikabröd  Kommentera här (0)

1 burk jordnötssmör 350 g

1 dl socker

1 dl sirap

10 dl cornflakes

1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)

200 g choklad till garnering

 

Gör såhär:

Smält samman jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull (Obs, det får inte koka). Rör då och då.

Krossa flingorna och blanda ner i kastrullen tillsammans med vaniljpulvret. Rör om.

Bred ut röran på ett bakplåtspapper eller i en bakplåtspapper försedd form.

Smält chokladen och häll/bred över.

Låt stå svalt en stund och skär sedan i bitar.

Mums!!

/ julia


halloweentema på coop

Datum:  2011-10-29   Klockslag:  19:54:55 Postat i: Bilder  Kommentera här (0)
/julia

bilder från jobbet

Datum:  2011-10-28   Klockslag:  17:01:54 Postat i: Bilder  Kommentera här (0)
beställd Blixen tårta!
hallon & blåbärsbägare ( tårtbotten vaniljkräm hallonsylt grädde bär gelé )
budapestbakelse ( seg nötmäräng grädde mandariner dekor: choklad och florsocker )
belgisk chokladtårta ( nötbotten chokladryffel dekor: smörkräm choklad marsipan körsbär )
/ julia

födelsedagsfirande!

Datum:  2011-10-28   Klockslag:  16:54:02 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)
Förra fredagen firade vi min vän sofia som fyllt 19, jag stod självklart för att fixa tårtan, min jobbarkompis gjorde den, frukt tårta, den är så fräsch och god!
/julia

Chocolate chip cookies

Datum:  2011-10-26   Klockslag:  17:14:05 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)

Supergoda chocolate chip cookies. Det som är så bra med degen är att man
kan frysa in den och sedan plocka fram och grädda kakorna precis när som helst.


Ca. 24 st

175 g avsvalnat smält smör
2 1/2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad (60–70 % kakao)
2 dl Nonstop, Smarties, M&M
 
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader. 
Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst.
Vispa i ägget och äggulan. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. 
Hacka chokladen grovt och rör ner även den tillsammans med nonstop. 
Blanda till en deg.
Klicka ut eller rulla kulor av degen och lägg på plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda i ca 17 minuter. 
Låt kakorna svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.



Lycka till! /Sara


puumpaaa

Datum:  2011-10-26   Klockslag:  01:45:20 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)
Slänger in ett par bra recpet som passar perfekt nu till halloween och allt pumpaspill !

 

Pumpa soppa med rökt sidfläsk !

6-8 portioner

2 st purjolökar

2 gula lökar

3 st viklöksklyftor

2 msk olivolja

250 gram sidfläsk

4 st tomater

1,4 kg pumpa

2,5 liter hönsbuljong

2 st lagerblad

1 knippe persilija stjälkar

 



1. Skär bort det allra grövsta på purjolökarna, snitta dem längs med och skölj ordentligt. Strimla fint. Skala och finhacka lök och vitlök.

2. Hetta upp oljan i en kastrull och stek all lök under omrörning. Löken ska bli mjuk men inte brynt.

3. Skär bort svålen och strimla sidfläsket. Lägg ner både svål och fläsk i kastrullen och stek allt några minuter. 

4. Dela tomaterna på mitten och riv dem på den grövsta sidan på rivjärnet eller finhacka. Häll ner i kastrullen och låt alla smaker ”gifta sig med varandra” i 10 minuter.

5. Skala och kärna under tiden ur pumpan. Skär den i klyftor och sedan i ca 2 1/2 cm stora bitar. Rör ner dem i kastrullen. Häll på buljongen och lägg i örtkryddorna. Låt koka tills bitarna är mjuka, ca 20 minuter. Smaka av.

6. Servera gärna med krutonger, rostade brödskivor eller en knaprig surdegsbaguette.

 

 

 

Amerikansk pumpapaj

8-10 bitar

Pajdeg :

250 gram vetemjöl

1 msk socker

0,25 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

175 gram smör

0,25 dl vatten

1 st äggvita

Fyllning :

pumpa pure

4 st ägg

2,5 dl grädde

1 tsk kanel

0,5 tsk ingefära

0,25 tsk nejlikor ( malda )

1,5 dl socker

Dekoration :

valnötter eller pekannötter

Tillagning :


1. Lägg mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en matberedare. Blanda allt genom att mixa en kort stund.

2. Lägg i smörbitarna och ”pulsa” tills blandningen är grynig. Häll i vatten med motorn på. Kör tills det blir en deg. Lägg i plastfolie i kyl ca 30 minuter.

3. Värm ugnen till 160 grader. Kavla ut ungefär hälften av degen (frys in resten). Klä en form, 20 cm i diameter och 4 cm hög, med degen. Nagga botten, lägg i ett smörpapper och fyll nästan ända upp med torkade bönor eller liknande för att ge stadga. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Ta bort bönor och papper och pensla med uppvispad äggvita. Grädda i 10 minuter till.

4. Gör fyllningen under tiden. Vispa ner ett ägg i taget i purén. Häll i grädden och vispa lite till. Rör i kryddor och socker. Häll i pajskalet och grädda i ca 45 minuter tills fyllningen är fast.

5. Dekorera pajen med valnötter eller pekannötter. Servera gärna med vispad grädde.

 

 

Pumpapurén

1,5 kg pumpa !

Tillagning

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Dela pumpan på mitten och kärna ur den. Lägg bakplåtspapper på en plåt, smörj lätt med olja och lägg pumpahalvorna med snittsidan nedåt på plåten.

3, Baka i ugnen i ca 45 minuter tills pumpan är mjuk.

4. Ta ur fruktköttet med en sked och kör det i omgångar i en mixer tills det blir slätt. En del pumpor kan vara lite vattniga, pressa i så fall ut en del av vattnet genom en silduk. 

5.. Använd till pumpapaj enligt recept ovan (låt då purén kallna först) eller gör en puré som tillbehör till kött, fisk etc. Då rör man ut det mixade pumpaköttet i en kastrull med en klick smör och några matskedar grädde. Krydda med salt och peppar.

 

 

Rostade pumpakärnor !

Vi brukar alltid rosta pumpa kärnor, det är riktigt riktigt gott !

4 portioner

ingredienser :

Pumpakärnor

salt

ev chilipulver

Tillagning :

Skölj pumpakärnorna noga i vatten. Lägg kärnorna i blöt ett tag. Lägg kärnorna i ett lager på papprad plåt, strö sedan salt och gärna lite chilipulver över dem. Rostas i 175 grader i ugn 20 - 30 minuter tills de är gyllen bruna och helt genomtorra. Förvaras i tät burk.

 

 

// Erika


Tigerkaka!

Datum:  2011-10-25   Klockslag:  17:34:33 Postat i: Bullar och fikabröd  Kommentera här (0)




Jag och min pojkvän blev så sötsugna så nu står vi och bakar en tigerkaka, funkar alltid!

Ingredienser:

  • 50 gram smält smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1-2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl

Gör såhär:

Smörj och mjöla en av lång form, eller en kransform på ca två liter.

Vispa socker och ägg pösigt, gärna med elvisp eller i matberedare.

Smält smöret och rör ner mjölken i smöret.

Blanda vetemjöl, vanilj och bakpulver noga i en skål.

Rör samman ägg- och sockerblandningen med smör- och mjölkblandningen.

Tillsätt torrvarorna och rör slätt.

Ta nu undan en tredjedel av smeten och smaksätt den med kakao. Rör den slät.

Varva nu smeten i formen, börja med ett ljust lager, därefter chokladsmeten och sedan ljus smet igen. Drag en gaffel genom formen så att smeten blandas lite.

Grädda i 175 grader cirka 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är fast i mitten.

Vänta några minuter efter det att du tagit ut kakan. Stjälp sedan upp och låt kakan svalna under formen på galler.

/ julia


INSPIRATION

Datum:  2011-10-24   Klockslag:  14:46:35 Postat i: Bilder  Kommentera här (0)
/julia

baguetterna med det lilla extra!

Datum:  2011-10-24   Klockslag:  14:32:11 Postat i: Bröd  Kommentera här (0)
5 dl vatten, fingervarmt (37 grader)
25 g jäst
1 msk olivolja
1,5 tsk salt
12 dl vetemjöl


Till pensling:

1 msk olivolja
1 tsk citronskal, rivet
0,5 msk flingsalt


1. Rör ut jästen med vattnet och tillsätt olivolja, salt och citronskal. Tillsätt nästan allt mjöl, spara 1/2 dl till utbakningen.

2. Blanda kraftigt i maskin minst 10 minuter eller lika länge för hand. Degen ska vara ganska lös. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

3. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölad bänk. Skär med mjölad kniv degen i 4 delar som med mjölade händer formas till långa baguetter.

4. Lägg över dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare ca 10 min.

5. Blanda olivolja, citronskal och salt och pensla på bröden. Grädda först på hög ugnsvärme ca 10 min. Öppna därefter ugnsluckan och vrid ner värmen till 150°. Stäng luckan och grädda ytterligare 15-20 minuter. Låt bröden svalna på galler.
/julia

Till bloggens startsida


RSS 2.0