Saftiga kanelbullar
Datum: 2011-10-04 Klockslag: 22:51:43
Postat i: Allmänt
Kommentera här (0)
Dagen till ära (kanelbullens dag), så slänger jag upp ett smarrigt recept på kanelbullar!
50 g jäst
150 g smör
5 dl gräddmjölk
½ tsk salt
1 dl socker
Ev 1 tsk kardemumma (helst nystött)
1 ägg
1.3 liter vetemjöl
Fyllning:
Valfri mängd smör
Ett par teskedar malen kanel
Socker
1 lätt uppvispat ägg till pensling
Pärlsocker
Ca 40 st bullar
Ingredienser
Deg:50 g jäst
150 g smör
5 dl gräddmjölk
½ tsk salt
1 dl socker
Ev 1 tsk kardemumma (helst nystött)
1 ägg
1.3 liter vetemjöl
Fyllning:
Valfri mängd smör
Ett par teskedar malen kanel
Socker
1 lätt uppvispat ägg till pensling
Pärlsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vätskan och värm till fingervarmt, ca 37°C.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägget och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig, när den släpper bunkens kanter är den färdig. Omkring 5 minuter med maskin och 10 minuter för hand.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in resten av mjölet och knåda degen smidig.
Dela degen mitt itu och kavla ut varje del till en rektangulär platta. Bred på smör och strö över sockret och kanelen och rulla sedan samman degplattorna från långsidan.
Skär dem i ca 2 cm breda bitar och lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar. Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 20-30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 250°C.
Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö sedan över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt kallna under bakduk.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägget och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig, när den släpper bunkens kanter är den färdig. Omkring 5 minuter med maskin och 10 minuter för hand.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in resten av mjölet och knåda degen smidig.
Dela degen mitt itu och kavla ut varje del till en rektangulär platta. Bred på smör och strö över sockret och kanelen och rulla sedan samman degplattorna från långsidan.
Skär dem i ca 2 cm breda bitar och lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar. Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 20-30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 250°C.
Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö sedan över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt kallna under bakduk.
OBS: Hemligheten med att dessa bullar ska bli saftiga, är att ersätta en del av mjölken med grädde, och att inte snåla med fyllningen! På med mycket smör! :)
Lycka till och ha en trevlig kanelbullens dag!
/Emelie
Kommentarer
Trackback