vanilla
Här kommer ett gudomligt recept på hemmagjord vaniljkräm som vi ofta använder oss av i skolan, så mycket godare än färdigköpt!
1 liter mjölk
10 st äggulor
225 g socker
70 g maizenamjöl
1 vanilsstäng
1. Värm mjölken med vaniljstången
2. Vispa ihop äggulor, socker och maizenamjöl separat
3. Slå den varma mjölken öven äggblandningen
4. Koka ur mjölksmaken under ständig omrörning (viktigt så det inte blir bränt i botten)
5. Sila blandingen och kyl med plast ovanpå.
Färdigt!
/ julia
TV4 UPPLAND
Igår var både radio och tv i skolan och ville göra repotage om tårtan vi ska göra till Stadsteatern. Jag blev intervjuad sen fimlade dom när vi arbetade med tårtan, här har ni klippet! (spola fram till 01:45) enjoy!
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_uppsala?title=tv4nyheterna_uppsala_09_34&videoid=2073944
/ julia
Tips!
Sidan heter kakburken.se. Där har dom allt från formar och verktyg till ätbara saker.
Bra priser, snabb leverans och bra produkter.
Jag beställer alltid från den sidan så den rekommenderar jag.
/Sara
Kladdkakemuffins!
Hej!
Tänkte bara tipsa om ett recept på kladdiga chokladmuffins som alltid går hem! bakar dem ofta och alla gillar dom, ha gärna lite färska bär eller en klick grädde/glass till!
Julias favoriter!
- hacka ner vit eller mörk choklad i smeten
- tillsätt några droppar mint hushålls arom så smakar det After Eight
- köp frysta bär och lägg i när smeten redan ligger i formar, innan avbakning
Går superbra att göra glutenfria också, de blir nästan ännu godare och smetiga då (bara att byta ut mjölet mot glutenfritt mjöl). Jag går alltid efter det här receptet från www.recepten.se som har massa bra recept!
ingredienser:
- 2 ägg
- 2 ½ dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 4 msk kakao
- ½ tsk bakpulver
- 2 dl vetemjöl
- 100 g smält smör eller margarin
Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut 16 st bakformar i papper på en plåt.
Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.
Vispa ägg och socker med elvisp. Vispa ner vaniljsocker, salt, kakao, bakpulver. Tillsätt sist vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Klicka ut smeten i bakformarna.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.
Lägg en handduk över kladdkakemuffinsarna när de svalnat så blir de inte hårda.
/ Julia
waadaaap
Tårtbak !
Krokens fina tonfiskröra !
bröllopstema
Sirapskakor/Kolakakor
- 200 g rumsvarmt smör
- 1,75 dl strösocker
- 1,5 msk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk ljus sirap
- 5 dl vetemjöl
- Rör ihop smör och socker, gärna med elvisp.
- Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap, och vispa till en jämn smet.
- Tillsätt vetemjölet och vispa smeten tills den klumpar ihop sig och blir en deg, eller knåda ihop degen med händerna. Det ska bli en jämn och fin deg.
- Ta upp på bakbordet och dela i fyra delar. Rulla ut alla delar till längder, ungefär lika långa som plåten.
- Om degen har svårt att hålla ihop, utan går sönder lätt, så kan du knåda den lite mer så att den blir smidigare.
- Tänk på att ha lite mellanrum mellan längderna när du lägger dom på plåten eftersom dom flyter ut en aning när dom gräddas. Platta gärna till längderna en aning.
- Grädda i ugnen, ca 18-20 minuter, tills dem får en lätt gyllene färg (Personligen så tycker jag om att minska gräddningstiden en aning, för att få kakorna lite mer sega:) Dessa kakor blir ganska hårda om man kör dessa 20 minuter. Men det beror ju på hur man vill ha dem!).
- Ta ut ur ugnen och låt svalna någon minut, sedan skär du dom i sneda bitar, och låter svalna helt. Jättegott!
Tja
Tjena!
Sara heter jag och är 19 år. Bor i Gimo som ligger 5 mil norr om Uppsala.
Även jag går mitt sista år på Ekebygymnasiet och pluggar till bagare.
På fritiden umgås jag med mina vänner, familj och som för det flesta andra studenter en hel del festande.
Har även 2 underbara hundar som tar sin tid.
Vi ska försöka göra bloggen så spännande och inspirerande som möjligt så ni vill följa den framöver.
Tack för mig!