vanilla

Datum:  2011-09-30   Klockslag:  12:11:47 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)

Här kommer ett gudomligt recept på hemmagjord vaniljkräm som vi ofta använder oss av i skolan, så mycket godare än färdigköpt!

1 liter mjölk
10 st äggulor
225 g socker
70 g maizenamjöl
1 vanilsstäng

1. Värm mjölken med vaniljstången

2. Vispa ihop äggulor, socker och maizenamjöl separat

3. Slå den varma mjölken öven äggblandningen

4. Koka ur mjölksmaken under ständig omrörning (viktigt så det inte blir bränt i botten)

5. Sila blandingen och kyl med plast ovanpå.

Färdigt!




/ julia


TV4 UPPLAND

Datum:  2011-09-30   Klockslag:  10:58:26 Postat i: Skolan  Kommentera här (0)
Hej!

Igår var både radio och tv i skolan och ville göra repotage om tårtan vi ska göra till Stadsteatern. Jag blev intervjuad sen fimlade dom när vi arbetade med tårtan, här har ni klippet! (spola fram till 01:45) enjoy!

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_uppsala?title=tv4nyheterna_uppsala_09_34&videoid=2073944

/ julia

Tips!

Datum:  2011-09-29   Klockslag:  16:08:16 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)
Jag tänkte tipsa om en jättebra sida om man vill beställa saker till sin bakning.
Sidan heter kakburken.se. Där har dom allt från formar och verktyg till ätbara saker.
Bra priser, snabb leverans och bra produkter.

Jag beställer alltid från den sidan så den rekommenderar jag.

/Sara

Kladdkakemuffins!

Datum:  2011-09-28   Klockslag:  21:06:05 Postat i: Bullar och fikabröd  Kommentera här (0)

Hej!

Tänkte bara tipsa om ett recept på kladdiga chokladmuffins som alltid går hem! bakar dem ofta och alla gillar dom, ha gärna lite färska bär eller en klick grädde/glass till!

Julias favoriter!

 

  • hacka ner vit eller mörk choklad i smeten
  • tillsätt några droppar mint hushålls arom så smakar det After Eight
  • köp frysta bär och lägg i när smeten redan ligger i formar, innan avbakning

 

Går superbra att göra glutenfria också, de blir nästan ännu godare och smetiga då (bara att byta ut mjölet mot glutenfritt mjöl). Jag går alltid efter det här receptet från www.recepten.se som har massa bra recept!

ingredienser:


Tid: 25 min varav 10 min i ugnen

Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut 16 st bakformar i papper på en plåt.

 

Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron och låt svalna.

Vispa ägg och socker med elvisp. Vispa ner vaniljsocker, salt, kakao, bakpulver. Tillsätt sist vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

Klicka ut smeten i bakformarna.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.

Lägg en handduk över kladdkakemuffinsarna när de svalnat så blir de inte hårda.

/ Julia


waadaaap

Datum:  2011-09-28   Klockslag:  18:54:05 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)
I våras hade vi bröllopstårts tävling i skolan !
Här är våran och Saras tårta :)
Här har ni jullans och en i våran klass tårta :)
Och här är de andra tävlandes tårtor !
'
// Erika och Emelie !!

Tårtbak !

Datum:  2011-09-28   Klockslag:  17:00:04 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)
Tjolahopp !
Vi håller på och bakar en 60m lång tårta i skolan åt Stadsteatern !
Här är lite bilder på hur det gick för oss igår :) !!
Fyllningen består av :
Chokladvaniljkräm = vaniljkräm blandat med choklad.
1 liter vaniljkräm och ca 1 dl smält mörk choklad.
Krämgrädde = Hälften vaniljkräm och hälften grädde !
Banansylt.
Emelie in action !
Ett jätte bra tips är att som på bilden spritsa ut 3 längder chokladvaniljkräm och sedan spritsa ut banansylten i ett tunt lager mellan chokladvaniljkrämenslängden det gör hela tårtan mycket stadig och fast !
Rosorna och bladen som ska sitta på tårtan.
/ Erika och Emelie

Krokens fina tonfiskröra !

Datum:  2011-09-28   Klockslag:  16:19:55 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)
Hellu, mitt egna recept på tonfiskröra som är förjävla fint till sallad och en baugette !
Röran :
3 dl gräddfil
1 rödlok
1 burk tonfis
1 halv burk majs
Rör ihop allting i en bytta, pressa i lite citron.
Jag själv brukar alltid ha i, spiskummin, havssalt, peppar, chilisås
chilipulver och paprika pulver!
Rör ihop det första sen är det bara krydda efter eget behag !

bröllopstema

Datum:  2011-09-27   Klockslag:  19:20:09 Postat i: Bilder  Kommentera här (0)
Hej!
Slänger upp några bilder från när vi var på Bageri & konditorimässan i Kista. Idag blir det lite bilder på bröllopstårtor och dekorationer:)
/ Julia

Sirapskakor/Kolakakor

Datum:  2011-09-27   Klockslag:  17:43:11 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)
Här är ett jätteenkelt recept på väldigt goda sirapskakor som jag prövade att göra förra veckan. Perfekt om man behöver slänga ihop något gott på kort tid, eller om man inte orkar ta sig till affären, för dessa ingredienser har många oftast hemma redan.
Ingredienser (ca. 50 kakor):
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1,75 dl strösocker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk ljus sirap
  • 5 dl vetemjöl
Ungstemperatur: 175 grader.
Tid: Ca 30-40 minuter, varav ca 20 minuter i ugnen.

  1. Rör ihop smör och socker, gärna med elvisp.
  2. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap, och vispa till en jämn smet.
  3. Tillsätt vetemjölet och vispa smeten tills den klumpar ihop sig och blir en deg, eller knåda ihop degen med händerna. Det ska bli en jämn och fin deg.
  4. Ta upp på bakbordet och dela i fyra delar. Rulla ut alla delar till längder, ungefär lika långa som plåten.
  5. Om degen har svårt att hålla ihop, utan går sönder lätt, så kan du knåda den lite mer så att den blir smidigare.
  6. Tänk på att ha lite mellanrum mellan längderna när du lägger dom på plåten eftersom dom flyter ut en aning när dom gräddas. Platta gärna till längderna en aning.
  7. Grädda i ugnen, ca 18-20 minuter, tills dem får en lätt gyllene färg (Personligen så tycker jag om att minska gräddningstiden en aning, för att få kakorna lite mer sega:) Dessa kakor blir ganska hårda om man kör dessa 20 minuter. Men det beror ju på hur man vill ha dem!).
  8. Ta ut ur ugnen och låt svalna någon minut, sedan skär du dom i sneda bitar, och låter svalna helt. Jättegott!

Om du vill ha laktosfria kakor, så är det bara att byta ut smöret till laktosfritt smör.

Lycka till!



Tja

Datum:  2011-09-27   Klockslag:  12:02:48 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)

Tjena!
Sara heter jag och är 19 år. Bor i Gimo som ligger 5 mil norr om Uppsala.
Även jag går mitt sista år på Ekebygymnasiet och pluggar till bagare.
På fritiden umgås jag med mina vänner, familj och som för det flesta andra studenter en hel del festande.
Har även 2 underbara hundar som tar sin tid.
Vi ska försöka göra bloggen så spännande och inspirerande som möjligt så ni vill följa den framöver.
Tack för mig!

Till bloggens startsida


RSS 2.0