citronpaj med chokladtryffelkycklingar!
100 g |
smör, rumsvarmt |
0,5 dl |
florsocker |
0,5 dl |
mandel, skållad |
1 nypa |
salt |
1 st |
äggula |
2 dl |
vetemjöl |
Fyllning:
1 st |
gelatinblad |
2 st |
citroner, saft och skal |
100 g |
smör |
150 g |
vit choklad |
0,5 dl |
vitt vin |
1 st |
ägg |
2 st |
äggulor |
1,5 msk |
strösocker |
Chokladtryffelkycklingar:
250 g |
mörk choklad |
1 dl |
vispgrädde |
Garnering:
|
gult strössel |
1 Rör smör och florsocker mjukt och fluffigt. Mal mandeln och tillsätt den. Rör ner salt, ägg och till sist mjölet. Låt degen vila kallt i 1 timme.
2 Koka upp grädden till chokladtryfflarna och ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden. Fortsätt att röra tills all choklad smält. Fyll kycklingformar och låt stelna eller låt smeten kallna så den tjocknar och spritsa ut chokladtoppar på ett fat och täll kallt att stelna.
3 Kavla ut degen till en botten på ett mjölat bakbord. Klä en pajform, ca 20 cm i diameter och ställ kallt i 15-20 minuter. Nagga botten med en gaffel och grädda på 175° i ca 20 minuter till den fått vacker färg.
4 Blötlägg gelatinbladet till fyllningen. Tvätta citronerna. Riv skalet och pressa ur saften. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Ta plattan från värmen och bryt ner den vita chokladen. Rör tills den har smält. Tillsätt citronskal och det vita vinet.
5 Vispa samman ägg, äggulor och strösocker i en rostfri kastrull. Tillsätt citronsaften och hetta upp smeten på svag värme, vispa kraftigt under tiden och ta bort den från värmen då den tjocknat.
6 Krama ur gelatinbladet och rör ner det i lite av det varma äggvispet tills det smält. Tillsätt till äggsmeten och rör ner alltsammans i choklad- och smörblandningen.
7 Häll fyllningen i skalet och låt svalna och ställ kallt i några timmar.
8 Ta ut kakan en stund innan den ska serveras och dekorera den med tryfflarna och gult strössel. Servera eventuellt med grädde.
/julia