Amerikanska blåbärsmuffins

Datum:  2012-02-25   Klockslag:  10:53:41 Postat i: Bullar och fikabröd  Kommentera här (0)
Testade precis detta recept, och det funkade jättebra! Tog just ut dom ur ugnen och dom hade stigit sådär fint som jag hade hoppats på, precis som amerikanska muffins man köper :)

ca 12 stora eller 25 små
Ingredienser:
125 g smör eller margarin
2 dl strösocker eller 2,5 dl farinsocker (jag använde vanligt socker, funkade utmärkt. Med farinsocker får dom fin färg och god smak. Jag föreslår att du tar det du har hemma!).
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl vetemjöl
1 dl mjölk
3 dl färska eller frysta bär
Gör så Här:

Mät upp smöret och lägg det i rumstemperatur så blir det lättare att blanda med sockret sen.

Smörj en muffinsplåt eller ställ upp 12 st stora pappersformar för muffins på en plåt.

Du kan använda elvisp för att göra dessa muffins så går det snabbt.

Rör smör och socker till en jämn smet. Rör i äggen, ett i taget.

Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ihop.

Tillsätt vetemjölet och mjölken. Kör försiktigt med elvispen till en jämn smet. Det är viktigt att sluta vispa med elvisp så fort smeten är jämn så att man inte vispar för länge.

Sluta använda elvisp och vänd försiktigt ner bären med en sked utan att mosa blåbären för mycket för då blir muffinsarna gråaktiga i färgen.

Klicka ut smeten i muffinsformarna så att de blir fyllda till ca tre fjärdedelar. Grädda i mitten av ugnen i 14-20 minuter (beroende storlek) i 200°C.

Låt svalna. Ät och njut!

/Emelie


amerikanska pannkakor

Datum:  2012-02-12   Klockslag:  21:09:29 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)

Ingredienser

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk socker
  • 1 krm salt
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 msk smält smör
  • 1 ägg
  • smör till stekning
  • florsocker att pudra över

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa först ner mjölken, sedan smöret och sist ägget. Vispa till en slät smet.
  2. Pensla en plättlagg eller en stekpanna med lite smör och klicka ut ca 1 msk smet per pannkaka.
  3. Grädda ca 1 1/2 minut, tills det börjar bli lite bubblor på ytan. Vänd och grädda ytterligare ca 1 1/2 minut. Pudra de nygräddade pannkakorna med florsocker och servera med tillbehören, kola med banan eller sirap och färska bär.
/julia

rosa dröm

Datum:  2012-02-12   Klockslag:  21:03:22 Postat i: Tårtor och bakelser  Kommentera här (0)

Ingredienser

  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1 burk kesella/kvarg
  • 1 msk vaniljsocker eller honung
  • 1 msk florsocker
  • 4 dl hallon ev frysta, tinade
  • bär och frukter till garnering

Gör så här

  1. Vispa grädden. Blanda med kesella, vaniljsocker och lite florsocker. Blanda ner hallon.
  2. Använd den som fyllning i rulltårta eller bre den ovanpå en klassisk sockerkakstårta med fruktfyllning. Garnera med säsongens bär och frukter.

/julia


MUMS

Datum:  2012-02-12   Klockslag:  21:00:14 Postat i: Tårtor och bakelser  Kommentera här (0)

fryst jordnötstårta med varm kolasås!


Maräng

100 g osaltade jordnötter eller sötmandel

3 äggvitor

1 1/2 dl socker

Fyllning

3 äggulor

1 dl florsocker

1 dl jordnötssmör

2 dl vispgrädde

Kolasås

1 dl vispgrädde

1/2 dl socker

1/2 dl ljus sirap

1 msk smör eller margarin

1 tsk vaniljsocker

Garnering

1/2 dl osaltade jordnötter

50 g mörk choklad

Gör så här

 

Sätt ugnen på 150°C.

Mal jordnötter eller mandel i mandelkvarn.

Maräng: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd i socker och nötter. Häll smeten i en lätt smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 port). Grädda ca 30 min. Låt kallna i formen.

Fyllning: Vispa äggulor och florsocker pösigt. Tillsätt jordnötssmöret. Vispa grädden till ett fast skum och rör i äggsmeten.

Häll smeten i formen ovanpå den gräddade marängbotten. Täck med aluminiumfolie och frys ca 4 tim.

Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka ca 10 min till simmig konsistens. Rör i matfett och vaniljsocker.

Garnering: Ta ut formen från frysen och lossa kanten och ev bottnen. Lägg tårtan på ett fat och ringla den varma kolasåsen över. Strö över jordnötterna.

Smält chokladen i en plastpåse i mikrovågsugnen, full effekt (800W), ca 1 min eller i en skål med varmt vatten. Klipp ett hål i påsen och ringla chokladen över tårtan.

Servera tårtan genast.

/julia


inspiration

Datum:  2012-02-12   Klockslag:  20:46:22 Postat i: Bilder  Kommentera här (0)
/julia

rågsiktskakor

Datum:  2012-02-12   Klockslag:  20:38:47 Postat i: Bröd  Kommentera här (0)

Ingredienser:

50 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1.5 tsk salt

2-3 msk brödsirap

eller 2-3 msk ljus sirap

1 msk brödkryddor

eller 0.5 msk stött anis och 0.5 msk stötta fänkålsfrön

13-14 dl rågsikt

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degvätskan.

2.Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel), och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.

3. Arbeta ihop till en deg. Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min.

4. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den så att gasblåsorna pressas ur. Dela degen i 4 delar. Forma bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på 2 smorda plåtar. Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel. Tag ev ut ett hål i mitten.

5. Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.

6. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12-15 min.

7. Låt kakorna svalna på galler under bakduk.

/julia

 


Varm choklad

Datum:  2012-02-08   Klockslag:  21:18:38 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)
Såhär i vintertider så är det ju underbart med en egengjord varm choklad, efter en dag i kylan.
2 personer
Ingredienser:
50 g mörk choklad 70 %
4 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 nypa kanel (det är även gott att blanda i lite ingefära eller kardemumma istället för kanel.)
1 dl vispgrädde
Gör så Här:
  • Koka upp mjölken i en kastrull.
  • Dra kastrullen från värmen och rör i hackad choklad, vaniljsocker och kanel.
  • Rör om tills chokladen smält. Toppa med vispad grädde.


/Emelie

Inspiration

Datum:  2012-02-08   Klockslag:  18:51:50 Postat i: Bilder  Kommentera här (0)
/Emelie

Chokladtårta

Datum:  2012-02-08   Klockslag:  18:49:02 Postat i: Tårtor och bakelser  Kommentera här (0)
För er chokladälskare, Chokladtårta med mandelbotten och mockatryffel.
Antal: 2 tårtor
Ingredienser

Mandelbotten
150 g mörk choklad, 70%
200 g mandelmassa
4 st äggulor
1 dl strösocker
3 msk kakao

Mockatryffel
800 g mörk choklad, 70%
4 dl vispgrädde
4 dl lätt crème fraiche
0.5 dl strösocker
2 dl starkt kaffe, varmt
4 msk konjak
50 g smör, rumsvarmt

Garnering
200 g mörk choklad


Gör så här

1. Tårtbotten
Sätt ugnen på 175°.

2. Spänn fast bakplåtspapper i botten på 2 formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

3. Dela chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna. Riv under tiden mandelmassan fint.

4. Vispa samman mandelmassa och äggulor till en kräm.

5. Vispa äggvitor till skum. Tillsätt strösocker under vispning och vispa till ett styvt skum.

6. Sikta ner kakao i ägg- och mandelmassekrämen.

7. Vänd i den avsvalnade chokladen och slutligen äggviteskummet, lite i taget.

8. Fördela smeten i formarna och grädda båda samtidigt i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut och låt bottnarna svalna.

9. Mockatryffel
Hacka chokladen fint med kniv, använd ej matberedare.

10. Koka upp grädde, crème fraiche och strösocker och häll det över chokladen.

11. Tillsätt kaffe och konjak och rör till en jämn smet.

12. När chokladen börjar svalna rörs det rumsvarma smöret i.

13. Fördela tryffeln över bottnarna i formarna och ställ dem kallt till serveringen.

14. Garnering
Dela chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn.

15. Bred ut chokladen tunt på 2 ark bakplåtspapper.

16. Låt stelna, gärna i rumstemperatur. Det kan ta tid beroende på hur varmt det är i rummet.

17. Ta ut tårtorna när garneringschokladen stelnat.

18. Lossa tårtorna försiktigt från bakplåtspapperet med hjälp av stekspadar. Ta gärna någon till hjälp när de ska lyftas över till tårtfaten.

19. Hyvla garneringschokladen med osthyvel till stora flak eller lockar och garnera tårtorna.

20. Ställ dem kallt fram till serveringen

/Emelie

Chokladbollar

Datum:  2012-02-08   Klockslag:  18:44:04 Postat i: Bullar och fikabröd  Kommentera här (0)
Ett smarrigt recept på klassiska chokladbollar!
Tid: 10 min
Antal: 25-40 st, beroende på storlek
Ingredienser:
200 g margarin eller smör
2 dl socker
6 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
1 msk cacao
3 msk O'boy
4 msk kallt starkt kaffe
Pärlsocker för rullning (cocosflarn för de som inte vill ha så mycket sött i)

Gör så här

1. Blanda alla ingredienserna utom kaffet och pärlsockret/kokosflarnen i en skål.

2. Tillsätt kaffet och blanda alltihop till en smet.

3. Forma smeten till bollar, cirka 3-4 centimeter i diameter och lägg dem på ett fat. Ta gärna hjälp av en sked, så går det lite lättare att rulla.

4. Rulla sen bollarna i pärlsocker eller kokos och lägg dem på ett fat.

(Bäst att servera lite svala, för en mer barnvänlig variant, uteslut kaffet)



/Emelie

Till bloggens startsida


RSS 2.0