Amerikanska blåbärsmuffins
Mät upp smöret och lägg det i rumstemperatur så blir det lättare att blanda med sockret sen.
Smörj en muffinsplåt eller ställ upp 12 st stora pappersformar för muffins på en plåt.
Du kan använda elvisp för att göra dessa muffins så går det snabbt.
Rör smör och socker till en jämn smet. Rör i äggen, ett i taget.
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ihop.
Tillsätt vetemjölet och mjölken. Kör försiktigt med elvispen till en jämn smet. Det är viktigt att sluta vispa med elvisp så fort smeten är jämn så att man inte vispar för länge.
Sluta använda elvisp och vänd försiktigt ner bären med en sked utan att mosa blåbären för mycket för då blir muffinsarna gråaktiga i färgen.
Klicka ut smeten i muffinsformarna så att de blir fyllda till ca tre fjärdedelar. Grädda i mitten av ugnen i 14-20 minuter (beroende storlek) i 200°C.
Låt svalna. Ät och njut!
/Emelie
amerikanska pannkakor
Ingredienser
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk socker
- 1 krm salt
- 2 1/2 dl mjölk
- 2 msk smält smör
- 1 ägg
- smör till stekning
- florsocker att pudra över
Gör så här
- Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa först ner mjölken, sedan smöret och sist ägget. Vispa till en slät smet.
- Pensla en plättlagg eller en stekpanna med lite smör och klicka ut ca 1 msk smet per pannkaka.
- Grädda ca 1 1/2 minut, tills det börjar bli lite bubblor på ytan. Vänd och grädda ytterligare ca 1 1/2 minut. Pudra de nygräddade pannkakorna med florsocker och servera med tillbehören, kola med banan eller sirap och färska bär.
rosa dröm
Ingredienser
- 2 1/2 dl mellangrädde
- 1 burk kesella/kvarg
- 1 msk vaniljsocker eller honung
- 1 msk florsocker
- 4 dl hallon ev frysta, tinade
- bär och frukter till garnering
Gör så här
- Vispa grädden. Blanda med kesella, vaniljsocker och lite florsocker. Blanda ner hallon.
- Använd den som fyllning i rulltårta eller bre den ovanpå en klassisk sockerkakstårta med fruktfyllning. Garnera med säsongens bär och frukter.
/julia
MUMS
fryst jordnötstårta med varm kolasås!
Maräng
100 g osaltade jordnötter eller sötmandel
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
Fyllning
3 äggulor
1 dl florsocker
1 dl jordnötssmör
2 dl vispgrädde
Kolasås
1 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 msk smör eller margarin
1 tsk vaniljsocker
Garnering
1/2 dl osaltade jordnötter
50 g mörk choklad
Gör så här
Sätt ugnen på 150°C.
Mal jordnötter eller mandel i mandelkvarn.
Maräng: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd i socker och nötter. Häll smeten i en lätt smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 port). Grädda ca 30 min. Låt kallna i formen.
Fyllning: Vispa äggulor och florsocker pösigt. Tillsätt jordnötssmöret. Vispa grädden till ett fast skum och rör i äggsmeten.
Häll smeten i formen ovanpå den gräddade marängbotten. Täck med aluminiumfolie och frys ca 4 tim.
Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka ca 10 min till simmig konsistens. Rör i matfett och vaniljsocker.
Garnering: Ta ut formen från frysen och lossa kanten och ev bottnen. Lägg tårtan på ett fat och ringla den varma kolasåsen över. Strö över jordnötterna.
Smält chokladen i en plastpåse i mikrovågsugnen, full effekt (800W), ca 1 min eller i en skål med varmt vatten. Klipp ett hål i påsen och ringla chokladen över tårtan.
Servera tårtan genast.
/julia
inspiration
rågsiktskakor
Ingredienser:
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1.5 tsk salt
2-3 msk brödsirap
eller 2-3 msk ljus sirap
1 msk brödkryddor
eller 0.5 msk stött anis och 0.5 msk stötta fänkålsfrön
13-14 dl rågsikt
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degvätskan.
2.Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel), och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.
3. Arbeta ihop till en deg. Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min.
4. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den så att gasblåsorna pressas ur. Dela degen i 4 delar. Forma bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på 2 smorda plåtar. Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel. Tag ev ut ett hål i mitten.
5. Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.
6. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12-15 min.
7. Låt kakorna svalna på galler under bakduk.
/julia
Varm choklad
- Koka upp mjölken i en kastrull.
- Dra kastrullen från värmen och rör i hackad choklad, vaniljsocker och kanel.
- Rör om tills chokladen smält. Toppa med vispad grädde.
Inspiration
Chokladtårta
Ingredienser
Mandelbotten
150 g mörk choklad, 70%
200 g mandelmassa
4 st äggulor
1 dl strösocker
3 msk kakao
Mockatryffel
800 g mörk choklad, 70%
4 dl vispgrädde
4 dl lätt crème fraiche
0.5 dl strösocker
2 dl starkt kaffe, varmt
4 msk konjak
50 g smör, rumsvarmt
Garnering
200 g mörk choklad
Gör så här
1. Tårtbotten
Sätt ugnen på 175°.
2. Spänn fast bakplåtspapper i botten på 2 formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
3. Dela chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna. Riv under tiden mandelmassan fint.
4. Vispa samman mandelmassa och äggulor till en kräm.
5. Vispa äggvitor till skum. Tillsätt strösocker under vispning och vispa till ett styvt skum.
6. Sikta ner kakao i ägg- och mandelmassekrämen.
7. Vänd i den avsvalnade chokladen och slutligen äggviteskummet, lite i taget.
8. Fördela smeten i formarna och grädda båda samtidigt i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut och låt bottnarna svalna.
9. Mockatryffel
Hacka chokladen fint med kniv, använd ej matberedare.
10. Koka upp grädde, crème fraiche och strösocker och häll det över chokladen.
11. Tillsätt kaffe och konjak och rör till en jämn smet.
12. När chokladen börjar svalna rörs det rumsvarma smöret i.
13. Fördela tryffeln över bottnarna i formarna och ställ dem kallt till serveringen.
14. Garnering
Dela chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn.
15. Bred ut chokladen tunt på 2 ark bakplåtspapper.
16. Låt stelna, gärna i rumstemperatur. Det kan ta tid beroende på hur varmt det är i rummet.
17. Ta ut tårtorna när garneringschokladen stelnat.
18. Lossa tårtorna försiktigt från bakplåtspapperet med hjälp av stekspadar. Ta gärna någon till hjälp när de ska lyftas över till tårtfaten.
19. Hyvla garneringschokladen med osthyvel till stora flak eller lockar och garnera tårtorna.
20. Ställ dem kallt fram till serveringen
Chokladbollar
2 dl socker
6 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
1 msk cacao
3 msk O'boy
4 msk kallt starkt kaffe
Pärlsocker för rullning (cocosflarn för de som inte vill ha så mycket sött i)
Gör så här
1. Blanda alla ingredienserna utom kaffet och pärlsockret/kokosflarnen i en skål.
2. Tillsätt kaffet och blanda alltihop till en smet.
3. Forma smeten till bollar, cirka 3-4 centimeter i diameter och lägg dem på ett fat. Ta gärna hjälp av en sked, så går det lite lättare att rulla.
4. Rulla sen bollarna i pärlsocker eller kokos och lägg dem på ett fat.
(Bäst att servera lite svala, för en mer barnvänlig variant, uteslut kaffet)