Ambrosiakaka
-
150 g smör
-
3 st ägg
-
2,5 dl strösocker
-
0,5 tsk bakpulver
-
2,5 dl vetemjöl
Glasyr:
-
2 dl florsocker
-
1 msk vatten, eller apelsinjuice eller apelsinsaft och pressad citron
-
ca 50 g syltade apelsinskal
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst, använd gärna elvisp. Vispa ner bakpulver och vetemjöl.
Rör ner det smälta avsvalnade smöret och rör/vispa snabbt ihop till en jämn smet.
(Om smöret inte är helt avsvalnat är det viktigt att du direkt häller smeten i formen och ställer in den i den varma ugnen eftersom bakpulvret jäsningseffekt sätts igång av värme.)
Häll smeten i en smord bröad rund form, ca 22 cm i diameter och grädda ca 40 min i 175°C i nedre delen av ugnen.
Stjälp upp kakan. Lägg formen över och/eller en bakhandduk och låt kallna.
Gör glasyren: Blanda florsocker med vätskan. Bred ovanpå kakan. Se till att glasyren är tillräckligt tjock, för annars kommer den rinna över kansterna. Strö över syltade apelsinskal. Servera när glasyren stelnat (tar ca 30 minuter) eller senare.
/Emelie