Födelsedagsfirande

Datum:  2012-04-11   Klockslag:  20:51:36 Postat i: Bilder  Kommentera här (0)
I måndags firades jag och min syster. Jag stod för bakverken. Syster fick en "fårtårta" och jag gjorde cupcakes till mig istället för en tårta. Kul med lite varation! Det blev med prästkragar så att det skulle bli lite somrigt.
Smakerna på cupcakes är hallon/choklad (dom rosa) och blåbär (dom blåa). Tårtan har smak av banan och blåbär. Allt blev riktigt gott!

/Emelie

Mammas chokaldtårta

Datum:  2012-04-06   Klockslag:  08:48:23 Postat i: Bilder  Kommentera här (0)
När mamma fyllde år ville hon ha en chokladtårta utav mig. Så jag gjorde en, men en enkel dekoration. Rosorna och skylten är gjorda utav sugerpaste, och jag har skrivit med en livsmedelspenna, dvs texten är ätbar (:
När jag gör chokladtårta så vill jag göra den ganska kompakt. Inuti tårtan finns det chokladbottnar (som är ganska tunga men saftiga), en hasselnötskräm och chokladkräm med hallon. Jag brukar låta tårtan stå i åtminstånde några timmar före servering, så att smakerna och fyllningarna sammansätter sig bättre. Över tårtan är de en chokaldglasyr, jättegod ochh jättelätt att stryka på. Och det blir snyggt. Slänger upp receptet på den senare(:
/Emelie

Fågelbo av choklad.

Datum:  2012-04-05   Klockslag:  19:09:59 Postat i: Godis  Kommentera här (0)
Gör en rolig, enkel och ätbar bordsdekoration. Fyll dom med hemmagjorda eller köpta godisägg.
Antal: 2 st fågelbon

Ingredienser:
100 g mörk choklad
1 ½ dl cornflakes

Gör så Här:
Smält chokladen i mikro. Rör om ofta, annars bränner du den!.
Rör ner cornflakesen i den smälta chokladen.
Lägg två muffinsformar i en muffinsplåt, fördela blandningen i formarna och forma till små skålformade bon med hjälp av en sked.
Låt stelna i kyl!
/Emelie

bakelser

Datum:  2012-04-04   Klockslag:  11:56:28 Postat i: Skolan  Kommentera här (0)
Jag och erika gjorde en ny stukning av budapestbakelsen, i bägare med gelé över, båda med mandariner och hallon:)
/julia

snart är det påsk!

Datum:  2012-04-04   Klockslag:  11:53:24 Postat i: Bilder  Kommentera här (0)
/julia

marsipanfigurer gjorda i skolan

Datum:  2012-04-04   Klockslag:  11:41:35 Postat i: Skolan  Kommentera här (0)
/julia

citronpaj med chokladtryffelkycklingar!

Datum:  2012-04-04   Klockslag:  11:36:30 Postat i: Efterrätt/Dessert  Kommentera här (0)

100 g

smör, rumsvarmt

0,5 dl

florsocker

0,5 dl

mandel, skållad

1 nypa

salt

1 st

äggula

2 dl

vetemjöl

Fyllning:

1 st

gelatinblad

2 st

citroner, saft och skal

100 g

smör

150 g

vit choklad

0,5 dl

vitt vin

1 st

ägg

2 st

äggulor

1,5 msk

strösocker

Chokladtryffelkycklingar:

250 g

mörk choklad

1 dl

vispgrädde

Garnering:

 

gult strössel

1 Rör smör och florsocker mjukt och fluffigt. Mal mandeln och tillsätt den. Rör ner salt, ägg och till sist mjölet. Låt degen vila kallt i 1 timme.

2 Koka upp grädden till chokladtryfflarna och ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden. Fortsätt att röra tills all choklad smält. Fyll kycklingformar och låt stelna eller låt smeten kallna så den tjocknar och spritsa ut chokladtoppar på ett fat och täll kallt att stelna.

3 Kavla ut degen till en botten på ett mjölat bakbord. Klä en pajform, ca 20 cm i diameter och ställ kallt i 15-20 minuter. Nagga botten med en gaffel och grädda på 175° i ca 20 minuter till den fått vacker färg.

4 Blötlägg gelatinbladet till fyllningen. Tvätta citronerna. Riv skalet och pressa ur saften. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Ta plattan från värmen och bryt ner den vita chokladen. Rör tills den har smält. Tillsätt citronskal och det vita vinet.

5 Vispa samman ägg, äggulor och strösocker i en rostfri kastrull. Tillsätt  citronsaften och hetta upp smeten på svag värme, vispa kraftigt under tiden och ta bort den från värmen då den tjocknat.

6 Krama ur gelatinbladet och rör ner det i lite av det varma äggvispet tills det smält. Tillsätt till äggsmeten och rör ner alltsammans i choklad- och smörblandningen.

7 Häll fyllningen i skalet och låt svalna och ställ kallt i några timmar.

8 Ta ut kakan en stund innan den ska serveras och dekorera den med tryfflarna och gult strössel. Servera eventuellt med grädde.

/julia


figurtårta

Datum:  2012-04-04   Klockslag:  11:25:02 Postat i: Skolan  Kommentera här (0)
Vi hade besök i skolan av en tjej som var jätteduktig på figurtårtor. Hon gav mig jättemycket inspiration. Vi fick göra en egen valfri fugurtårta, jag gjorde den här:)
/julia

Vit chokladmousse med citrustäcke

Datum:  2012-04-03   Klockslag:  21:31:12 Postat i: Efterrätt/Dessert  Kommentera här (0)
En god och enkel dessert till påsken!
Ingredienser

Vit chokladmousse 
1 st gelatinblad
100 g vit choklad
0.75 + 1.25 dl vispgrädde
2 st äggvitor
2 tsk citron, pressad
1 msk strösocker

Citrustäcke
1 1/2 gelatinblad
1 1/2 dl pressad saft av clementin eller apelsin
3 clementiner eller 2 apelsiner
2 msk strösocker


Gör så här

1. Blötlägg alla gelatinblad i kallt vatten i cirka 5–10 minuter.

2. Hacka chokladen fint. Koka upp 3/4 dl grädde.

3. Ta kastrullen från värmen och låt chokladen smälta däri.

4. Rör tills det blir slätt.

5. Ta upp 1 gelatinblad och tillsätt det i den varma chokladkrämen.

6. Rör tills det löst sig.

7. Låt svalna till rumstemperatur.

8. Vispa resten av grädden, men inte för hårt, och vänd ner den avsvalnade chokladkrämen.

9. Vispa vitorna med citronsaft till ett tjockt skum.

10. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng.

11. Vänd ner den i chokladmoussen och häll upp i små glas eller portionsformar.

12. Ställ i kylen för att stelna.

13. Citrustäcke: Sila den pressade saften och värm 1/2 dl.

14. Lägg ner 1 1/2 gelatinblad i den varma saften.

15. Rör tills de smält. Tillsätt resten av saften.

16. Låt svalna tills det är likt ovispad äggvita.

17. Skär bort skalet på citrusfrukterna och skiva eller skär ut hinnfria klyftor.

18. Lägg dem på den stelnade moussen.

19. Häll över gelatinblandningen.

20. Låt stå i kylen tills de stelnat.


/Emelie



Skolan

Datum:  2012-04-03   Klockslag:  20:20:32 Postat i: Skolan  Kommentera här (0)
I skolan gjorde jag och tre till miniatyrer av kokosbollar, dammsugare, biskvier och franska våfflor till skolans påskbuffé. Produkterna är bara 2-3 cm breda/långa.
/Emelie



RSS 2.0