Födelsedagsfirande
Mammas chokaldtårta
Fågelbo av choklad.
bakelser
snart är det påsk!
marsipanfigurer gjorda i skolan
citronpaj med chokladtryffelkycklingar!
100 g |
smör, rumsvarmt |
0,5 dl |
florsocker |
0,5 dl |
mandel, skållad |
1 nypa |
salt |
1 st |
äggula |
2 dl |
vetemjöl |
Fyllning:
1 st |
gelatinblad |
2 st |
citroner, saft och skal |
100 g |
smör |
150 g |
vit choklad |
0,5 dl |
vitt vin |
1 st |
ägg |
2 st |
äggulor |
1,5 msk |
strösocker |
Chokladtryffelkycklingar:
250 g |
mörk choklad |
1 dl |
vispgrädde |
Garnering:
|
gult strössel |
1 Rör smör och florsocker mjukt och fluffigt. Mal mandeln och tillsätt den. Rör ner salt, ägg och till sist mjölet. Låt degen vila kallt i 1 timme.
2 Koka upp grädden till chokladtryfflarna och ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden. Fortsätt att röra tills all choklad smält. Fyll kycklingformar och låt stelna eller låt smeten kallna så den tjocknar och spritsa ut chokladtoppar på ett fat och täll kallt att stelna.
3 Kavla ut degen till en botten på ett mjölat bakbord. Klä en pajform, ca 20 cm i diameter och ställ kallt i 15-20 minuter. Nagga botten med en gaffel och grädda på 175° i ca 20 minuter till den fått vacker färg.
4 Blötlägg gelatinbladet till fyllningen. Tvätta citronerna. Riv skalet och pressa ur saften. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Ta plattan från värmen och bryt ner den vita chokladen. Rör tills den har smält. Tillsätt citronskal och det vita vinet.
5 Vispa samman ägg, äggulor och strösocker i en rostfri kastrull. Tillsätt citronsaften och hetta upp smeten på svag värme, vispa kraftigt under tiden och ta bort den från värmen då den tjocknat.
6 Krama ur gelatinbladet och rör ner det i lite av det varma äggvispet tills det smält. Tillsätt till äggsmeten och rör ner alltsammans i choklad- och smörblandningen.
7 Häll fyllningen i skalet och låt svalna och ställ kallt i några timmar.
8 Ta ut kakan en stund innan den ska serveras och dekorera den med tryfflarna och gult strössel. Servera eventuellt med grädde.
/julia
figurtårta
Vit chokladmousse med citrustäcke
Ingredienser
Vit chokladmousse
1 st gelatinblad
100 g vit choklad
0.75 + 1.25 dl vispgrädde
2 st äggvitor
2 tsk citron, pressad
1 msk strösocker
Citrustäcke
1 1/2 gelatinblad
1 1/2 dl pressad saft av clementin eller apelsin
3 clementiner eller 2 apelsiner
2 msk strösocker
Gör så här
1. Blötlägg alla gelatinblad i kallt vatten i cirka 5–10 minuter.
2. Hacka chokladen fint. Koka upp 3/4 dl grädde.
3. Ta kastrullen från värmen och låt chokladen smälta däri.
4. Rör tills det blir slätt.
5. Ta upp 1 gelatinblad och tillsätt det i den varma chokladkrämen.
6. Rör tills det löst sig.
7. Låt svalna till rumstemperatur.
8. Vispa resten av grädden, men inte för hårt, och vänd ner den avsvalnade chokladkrämen.
9. Vispa vitorna med citronsaft till ett tjockt skum.
10. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng.
11. Vänd ner den i chokladmoussen och häll upp i små glas eller portionsformar.
12. Ställ i kylen för att stelna.
13. Citrustäcke: Sila den pressade saften och värm 1/2 dl.
14. Lägg ner 1 1/2 gelatinblad i den varma saften.
15. Rör tills de smält. Tillsätt resten av saften.
16. Låt svalna tills det är likt ovispad äggvita.
17. Skär bort skalet på citrusfrukterna och skiva eller skär ut hinnfria klyftor.
18. Lägg dem på den stelnade moussen.
19. Häll över gelatinblandningen.
20. Låt stå i kylen tills de stelnat.
/Emelie