Chokladdoppad lakritskola

Datum:  2011-11-02   Klockslag:  10:57:48 Postat i: Godis  Kommentera här (0)

Den här kolan baa måste ni testa, det är himmelskt god, om man gillar lakrits :)

Receptet är inte speciellt svårt att göra och det kommer från coops hemsida!

 

20 stycken

3 dl vispgrädde

3 dl socker

1 dl sirap

2 msk lakritspulver

1 msk smör

100 g mörk choklad (minst 70%)

1 msk strössel eller flingsalt

 

Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.

Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Ha en visp till hands för att eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret. Koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125 grader, använd kökstermometer. Det tar 30–60 minuter beroende på kastrullens storlek. Rör i smöret.

Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15x15 centimeter. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter.

Skär den stelnade kolan i 2–3 centimeter stora bitar. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.

Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.

Tips:Lakritspulver finns i välsorterade livsmedelsbutiker, hälsokostaffärer, essensbutiker eller att beställa på nätet. Går även att ersätta med 0,5 deciliter krossad turkisk peppar.

Lycka till!

/ julia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0