Köttfärspaj med aubergine

Datum:  2011-11-01   Klockslag:  15:33:57 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)
Ett smarrigt recept på en god köttfärspaj, som jag har gjort om receptet på lite. Servera med tsatsiki och en sallad med fetaost och oliver, så har du en festmåltid!
4-6 personer.
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
1-2 auberginer
salt
vetemjöl
olivolja
400 gram nötfärs
1 st hackad gul lök
1 hönsbuljongtärning
2-3 tsk torkad oregano
2 st vitlöksklyftor
spiskummin
paprikapulver
salt
svartpeppar
2-3 tsk sambal olek
3 ägg
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 dl riven ost (gärna mozzarella)

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Blanda vetemjöl och smöret skuret i mindre bitar i en matberedare. Häll i vattnet och kör till en pajdeg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (diameter 24 cm) och ställ den kallt.

2. Skär aubergine längs med i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg ut dem på en skärbräda, salta lätt på båda sidor, låt dem ligga ca 10 min.

Torka av dem med hushållspapper och vänd dem i vetemjöl, stek i 2 msk olja till gyllengul färg. Ställ åt sidan.

3. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna och bryn lammfärsen tillsammans med löken. Smula ner buljongtärningen.
Krydda med oregano, spiskummin, paprikapulver, salt, peppar, sambal olek och pressad vitlök. Krydda efter egen smak. 
4. Vispa samman ägg, grädde och mjölk.
5. Nagga pajskalet och förgrädda ca 12 min i mitten av ugnen.
6. Lägg hälften av aubergineskivorna i botten av pajen, fördela köttfärs över och lägg på resterande aubergine. Häll över äggstanningen och strö sist över riven ost. Grädda pajen på nedersta falsen ca 30-35 min. Klart!

 

/Emelie

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0