småkakor
Här kommer några recept på småkakor som är enkla att göra och som är perfekta på kalas!
Kolakakor
ca. 50 stycken
Ingredienser
100 g smör eller margarin
1 1/2 dl Florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk Sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och arbeta samman till en deg. Dela degen i 4 bitar och rulla bitarna till långa stänger. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 200° i cirka 5 minuter. Skär längderna i bitar direkt. Förvara kakorna torrt.
Schackrutor
Ingredienser
4½ dl vetemjöl
½ dl Finkornigt Strösocker eller 1 dl Florsocker
200 g smör eller margarin
2 msk kakao
2 tsk Vaniljsocker med äkta vanilj
Arbeta samman vetemjöl, socker och smör till en deg. Dela degen i två delar och blanda i 2 msk kakao i den ena delen och 2 tsk vaniljsocker i den andra delen. Dela degarna i bitar som rullas till längder. Lägg en ljus och en mörk längd vid sidan av varandra osv. Skär kakorna i 3-4 mm tjocka skivor som läggs på plåt med bakpapper. Grädda schackrutorna mitt i ugnen i 175° i ca 8 minuter.
Bondkakor
cirka 70 stycken
Ingredienser
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
5 ½ dl vetemjöl
2 dl Strösocker
1 msk Sirap
3/4 dl (50 g) grovhackad sötmandel
200 g rumsvarmt smör eller margarin
Rör ut bikarbonaten i vattnet. Blanda alla ingredienser i en skål och arbeta samman till en jämn deg. Forma smeten till två rullar, 5 cm i diameter, som rullas in i plastfolie och får vila i kyl i ca 30 minuter. Skär rullarna i ½ cm tjocka skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200°C tills kakorna fått guldgul färg, ca 6-7 minuter.
Syltkakor
Ingredienser
4½ dl vetemjöl
½ dl Finkornigt Strösocker eller 1 dl Florsocker
200 g smör eller margarin
sylt (enligt mig är det godast med hallonsylt i)
Arbeta samman vetemjöl, socker och smör till en deg. Rulla små bollar av degen och lägg i små pappersformar. Gör ett litet hål i varje boll och lägg i en klick sylt i hålet. Grädda syltkakorna mitt i ugnen i 175° i ca 10 minuter.