småkakor

Datum:  2011-11-01   Klockslag:  18:07:28 Postat i: Småkakor  Kommentera här (0)

Här kommer några recept på småkakor som är enkla att göra och som är perfekta på kalas!


Kolakakor

ca. 50 stycken

Ingredienser

100 g smör eller margarin

1 1/2 dl Florsocker

2 tsk vaniljsocker

1 1/2 msk Sirap

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

 

Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och arbeta samman till en deg. Dela degen i 4 bitar och rulla bitarna till långa stänger. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 200° i cirka 5 minuter. Skär längderna i bitar direkt. Förvara kakorna torrt.

 

 

Schackrutor


Ingredienser

4½ dl vetemjöl

½ dl Finkornigt Strösocker eller 1 dl Florsocker

200 g smör eller margarin

2 msk kakao

2 tsk Vaniljsocker med äkta vanilj

 

Arbeta samman vetemjöl, socker och smör till en deg. Dela degen i två delar och blanda i 2 msk kakao i den ena delen och 2 tsk vaniljsocker i den andra delen. Dela degarna i bitar som rullas till längder. Lägg en ljus och en mörk längd vid sidan av varandra osv. Skär kakorna i 3-4 mm tjocka skivor som läggs på plåt med bakpapper. Grädda schackrutorna mitt i ugnen i 175° i ca 8 minuter.

 

Bondkakor

cirka 70 stycken

Ingredienser

1 tsk bikarbonat

1 msk vatten

5 ½ dl vetemjöl

2 dl Strösocker

1 msk Sirap

3/4 dl (50 g) grovhackad sötmandel

200 g rumsvarmt smör eller margarin

 

Rör ut bikarbonaten i vattnet. Blanda alla ingredienser i en skål och arbeta samman till en jämn deg. Forma smeten till två rullar, 5 cm i diameter, som rullas in i plastfolie och får vila i kyl i ca 30 minuter. 

Skär rullarna i ½ cm tjocka skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper. 
Grädda mitt i ugnen i 200°C tills kakorna fått guldgul färg, ca 6-7 minuter.

 

 

 

 

Syltkakor


Ingredienser

4½ dl vetemjöl

½ dl Finkornigt Strösocker eller 1 dl Florsocker

200 g smör eller margarin

 

sylt (enligt mig är det godast med hallonsylt i)

 

Arbeta samman vetemjöl, socker och smör till en deg. Rulla små bollar av degen och lägg i små pappersformar. Gör ett litet hål i varje boll och lägg i en klick sylt i hålet. Grädda syltkakorna mitt i ugnen i 175° i ca 10 minuter.

/ julia

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0