Geléhjärtan
Datum: 2011-10-04 Klockslag: 22:38:41
Postat i: Allmänt
Kommentera här (0)
Här kommer ett recept på geléhjärtan. Det är faktiskt inte så knepigt som man kan tro, utan med tungan rätt i mun så kan man få till riktigt goda geléhjärtan.
Det är lättast att gjuta godiset i iskubsformar av mjukplast eller silikonformar som tål både frystemperatur och ugnsvärme. Silikonformar kan man hitta i välsorterade köksbutiker.
Ca 30 st
3/4 (100 g) flytande glykos
1 rågad dl strösocker
2 1/2 dl vatten
6 blad gelatin
1 msk vatten
Smak och färg: Du kan ta vilken färg och smak som helst, men det vanligaste är ju att ta röd hushållsfärg och hallonarom. När jag gjorde dessa hjärtan så tog jag gul färg och citronsmak.
Det ska vara ca 4 droppar färg, och ca 7 droppar smak.
Beredning:
1. Blanda glykos, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull.
2. Lägg gelatinbladen i blöt i en skål.
3. Dosera färg och smak i ett mått för att undvika överdosering.
4. Olja in formarna ordentligt med matolja.
5. Koka sockerlagen på hög värme till 122 grader eller kulprov. Häll under tiden av vattnet från gelatinbladen, tillsätt 1 msk vatten och smält i mikrovågsugn.
6. Ta genast av kastrullen från plattan när sockerlagen nått rätt temperatur. Rör ner det smälta gelatinet, färg och smak. Blanda noggrant. Låt temperaturen sjunka till 70 grader och fyll sedan formarna. (Är smeten för varm så fastnar den lätt i formen.)
7. Låt formarna svalna i rumstemperatur och sätt sedan in dem i frysen några timmar.
8. Lossna godiset från formarna och vänd dem i strösocker. Vill man inte doppa dem i socker så kan man olja in dem i matolja så att dem innte klibbar fast i varandra.
/Emelie
Kommentarer
Trackback