Smulpaj
Väldigt enkelt recept på efterrättspaj, som du kan slänga ihop om du väntar gäster eller om du är sugen på något gott.
Smuldeg till paj:
4-6 personer.
2 dl vetemjöl eller idealmjöl
100 gram margarin eller smör
1 msk socker
Ungstemperatur: 225 grader
Gräddningstid: ca 20 minuter
Såhär gör du:
Lägg mjöl och socker i en skål. Fördela fettet i mjölet med fingertopparna så att det blir en grynig massa.
Förbered och blanda ihop fyllningen och lägg den i en ugnssäker form. Strö över smuldegen och grädda i mitten av ugnen.
Exempel på pajer:
Bärpaj: 1 sats smuldeg, 1 liter valfria bär, 1/2- 1 dl socker, 1 msk potatismjöl.
Rabarberpaj: 1 sats smuldeg, 500 g rabarber (4-6 stjälkar), 1- 1 1/2 dl socker, 1 msk potatismjöl. (Rabarbern ska skäras i tunna skivor.)
Äppelpaj: 1 sats smuldeg, 3/4 kg äpplen (6 st medelstora), ca 1/2 dl socker, 1 tsk potatismjöl. (Äpplena ska skalas, kärnas ur och skäras i tunna skivor.) Äppelpajen kan du smaksätta med tex: 1/2- 1 tsk kanel, 1 krm riven muskotnöt, rivet skal av 1/2 citron eller 1/2 dl hackad sötmandel. Ska gräddas en aning längre, ca 30 min.


Servera pajen när den är ljummen, med lite vaniljglass, vaniljsås eller grädde.
/Emelie
Kommentarer
Trackback