puumpaaa
Pumpa soppa med rökt sidfläsk !
6-8 portioner
2 st purjolökar
2 gula lökar
3 st viklöksklyftor
2 msk olivolja
250 gram sidfläsk
4 st tomater
1,4 kg pumpa
2,5 liter hönsbuljong
2 st lagerblad
1 knippe persilija stjälkar
1. Skär bort det allra grövsta på purjolökarna, snitta dem längs med och skölj ordentligt. Strimla fint. Skala och finhacka lök och vitlök.
2. Hetta upp oljan i en kastrull och stek all lök under omrörning. Löken ska bli mjuk men inte brynt.
3. Skär bort svålen och strimla sidfläsket. Lägg ner både svål och fläsk i kastrullen och stek allt några minuter.
4. Dela tomaterna på mitten och riv dem på den grövsta sidan på rivjärnet eller finhacka. Häll ner i kastrullen och låt alla smaker ”gifta sig med varandra” i 10 minuter.
5. Skala och kärna under tiden ur pumpan. Skär den i klyftor och sedan i ca 2 1/2 cm stora bitar. Rör ner dem i kastrullen. Häll på buljongen och lägg i örtkryddorna. Låt koka tills bitarna är mjuka, ca 20 minuter. Smaka av.
6. Servera gärna med krutonger, rostade brödskivor eller en knaprig surdegsbaguette.
Amerikansk pumpapaj
8-10 bitar
Pajdeg :
250 gram vetemjöl
1 msk socker
0,25 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
175 gram smör
0,25 dl vatten
1 st äggvita
Fyllning :
pumpa pure
4 st ägg
2,5 dl grädde
1 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
0,25 tsk nejlikor ( malda )
1,5 dl socker
Dekoration :
valnötter eller pekannötter
Tillagning :
1. Lägg mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en matberedare. Blanda allt genom att mixa en kort stund.
2. Lägg i smörbitarna och ”pulsa” tills blandningen är grynig. Häll i vatten med motorn på. Kör tills det blir en deg. Lägg i plastfolie i kyl ca 30 minuter.
3. Värm ugnen till 160 grader. Kavla ut ungefär hälften av degen (frys in resten). Klä en form, 20 cm i diameter och 4 cm hög, med degen. Nagga botten, lägg i ett smörpapper och fyll nästan ända upp med torkade bönor eller liknande för att ge stadga. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Ta bort bönor och papper och pensla med uppvispad äggvita. Grädda i 10 minuter till.
4. Gör fyllningen under tiden. Vispa ner ett ägg i taget i purén. Häll i grädden och vispa lite till. Rör i kryddor och socker. Häll i pajskalet och grädda i ca 45 minuter tills fyllningen är fast.
5. Dekorera pajen med valnötter eller pekannötter. Servera gärna med vispad grädde.
Pumpapurén
1,5 kg pumpa !
Tillagning
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Dela pumpan på mitten och kärna ur den. Lägg bakplåtspapper på en plåt, smörj lätt med olja och lägg pumpahalvorna med snittsidan nedåt på plåten.
3, Baka i ugnen i ca 45 minuter tills pumpan är mjuk.
4. Ta ur fruktköttet med en sked och kör det i omgångar i en mixer tills det blir slätt. En del pumpor kan vara lite vattniga, pressa i så fall ut en del av vattnet genom en silduk.
5.. Använd till pumpapaj enligt recept ovan (låt då purén kallna först) eller gör en puré som tillbehör till kött, fisk etc. Då rör man ut det mixade pumpaköttet i en kastrull med en klick smör och några matskedar grädde. Krydda med salt och peppar.
Rostade pumpakärnor !
Vi brukar alltid rosta pumpa kärnor, det är riktigt riktigt gott !
4 portioner
ingredienser :
Pumpakärnor
salt
ev chilipulver
Tillagning :
Skölj pumpakärnorna noga i vatten. Lägg kärnorna i blöt ett tag. Lägg kärnorna i ett lager på papprad plåt, strö sedan salt och gärna lite chilipulver över dem. Rostas i 175 grader i ugn 20 - 30 minuter tills de är gyllen bruna och helt genomtorra. Förvaras i tät burk.
// Erika