Sirapskakor/Kolakakor

Datum:  2011-09-27   Klockslag:  17:43:11 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)
Här är ett jätteenkelt recept på väldigt goda sirapskakor som jag prövade att göra förra veckan. Perfekt om man behöver slänga ihop något gott på kort tid, eller om man inte orkar ta sig till affären, för dessa ingredienser har många oftast hemma redan.
Ingredienser (ca. 50 kakor):
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1,75 dl strösocker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk ljus sirap
  • 5 dl vetemjöl
Ungstemperatur: 175 grader.
Tid: Ca 30-40 minuter, varav ca 20 minuter i ugnen.

  1. Rör ihop smör och socker, gärna med elvisp.
  2. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap, och vispa till en jämn smet.
  3. Tillsätt vetemjölet och vispa smeten tills den klumpar ihop sig och blir en deg, eller knåda ihop degen med händerna. Det ska bli en jämn och fin deg.
  4. Ta upp på bakbordet och dela i fyra delar. Rulla ut alla delar till längder, ungefär lika långa som plåten.
  5. Om degen har svårt att hålla ihop, utan går sönder lätt, så kan du knåda den lite mer så att den blir smidigare.
  6. Tänk på att ha lite mellanrum mellan längderna när du lägger dom på plåten eftersom dom flyter ut en aning när dom gräddas. Platta gärna till längderna en aning.
  7. Grädda i ugnen, ca 18-20 minuter, tills dem får en lätt gyllene färg (Personligen så tycker jag om att minska gräddningstiden en aning, för att få kakorna lite mer sega:) Dessa kakor blir ganska hårda om man kör dessa 20 minuter. Men det beror ju på hur man vill ha dem!).
  8. Ta ut ur ugnen och låt svalna någon minut, sedan skär du dom i sneda bitar, och låter svalna helt. Jättegott!

Om du vill ha laktosfria kakor, så är det bara att byta ut smöret till laktosfritt smör.

Lycka till!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0