Citronmoussetårta med lakritsnötbotten.
75 g hasselnötter
50 g valnötter
0.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
1 msk lakritsgranulat eller 2 msk lakritspulver
75 g smör, rumsvarmt
1 sats lemon curd eller 3 dl färdig
Citronmousse
4 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 dl florsocker
3 st äggulor
1 st citron, finrivet skal och saft (4 msk)
2 dl yoghurt, naturell (10 %)
Citrongelé
2 st gelatinblad
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 st citron, finrivet skal och saft (1 tsk)
Lemon curd (ca 400 g)
2 st citroner, finrivet skal
1 dl citronsaft, nypressad
3 st ägg
2 dl strösocker
100 g smör
1. Botten
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka nötterna grovt.
3. Blanda nötter, socker, vetemjöl och lakrits i en bunke och rör i smöret.
4. Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper som passar i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
5. Lägg papperet i botten.
6. Tryck ut smeten i formen, det går enklast med baksidan av en matsked, och jämna till ytan.
7. Grädda mitt i ugnen i 14–16 minuter.
8. Låt bottnen svalna.
9. Lossa kanten på formen och diska den.
10. Ta bort papperet och lägg tillbaka bottnen, upp och ner, i tårtformen.
11. Lemon curd
Tvätta citronerna till lemon curden noga i varmt vatten.
12. Riv skalet fint och pressa ur saften.
13. Häll skal och saft i en rostfri kastrull eller bunke.
14. Vispa ägg och socker lätt och häll det i kastrullen.
15. Sätt kastrullen i en större kastrull fylld till hälften med sjudande vatten (vattenbad).
16. Vispa tills det tjocknar.
17. Lyft kastrullen ur vattenbadet då första kokbubblan syns.
18. Vispa några extra tag innan smöret vispas i klickvis.
19. Låt svalna.
20. Citronmousse
Lägg gelatinet till citronmoussen i en skål med kallt vatten i 5 minuter.
21. Vispa grädden halvfast.
22. Vispa florsocker och äggulor till ett fluffigt skum.
23. Lyft upp gelatinet till moussen ur vattnet och smält det i en kastrull.
24. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med citronskal, citronsaft och yoghurt.
25. Vänd till sist ner grädden.
26. Tårta
Bred ut lemon curden på tårtbottnen och fyll på med mousse.
27. Låt formen stå i frysen tills moussen har stelnat. Det tar cirka 2 timmar.
28. Citrongelé
Lägg gelatinet till citrongeléet i en skål med kallt vatten i cirka 5 minuter.
29. Koka ihop socker och vatten i en kastrull i ett par minuter.
30. Ta av kastrullen från värmen.
31. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet, lägg ner dem i den varma sockerlagen och rör om.
32. Låt lagen svalna i rumstemperatur och tillsätt rivet citronskal och citronsaft.
33. När geléet är som äggvita i konsistensen är det dags att fördela det i ett jämnt lager ovanpå tårtan. Om det har stelnat för mycket lägger det sig i klumpar och då får man smälta om geléet och vänta tills konsistensen blir den rätta.
34. Låt tårtan stå i kylen i minst 3 timmar före servering.
/Emelie