Vit chokladmousse med citrustäcke
Ingredienser
Vit chokladmousse
1 st gelatinblad
100 g vit choklad
0.75 + 1.25 dl vispgrädde
2 st äggvitor
2 tsk citron, pressad
1 msk strösocker
Citrustäcke
1 1/2 gelatinblad
1 1/2 dl pressad saft av clementin eller apelsin
3 clementiner eller 2 apelsiner
2 msk strösocker
Gör så här
1. Blötlägg alla gelatinblad i kallt vatten i cirka 5–10 minuter.
2. Hacka chokladen fint. Koka upp 3/4 dl grädde.
3. Ta kastrullen från värmen och låt chokladen smälta däri.
4. Rör tills det blir slätt.
5. Ta upp 1 gelatinblad och tillsätt det i den varma chokladkrämen.
6. Rör tills det löst sig.
7. Låt svalna till rumstemperatur.
8. Vispa resten av grädden, men inte för hårt, och vänd ner den avsvalnade chokladkrämen.
9. Vispa vitorna med citronsaft till ett tjockt skum.
10. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng.
11. Vänd ner den i chokladmoussen och häll upp i små glas eller portionsformar.
12. Ställ i kylen för att stelna.
13. Citrustäcke: Sila den pressade saften och värm 1/2 dl.
14. Lägg ner 1 1/2 gelatinblad i den varma saften.
15. Rör tills de smält. Tillsätt resten av saften.
16. Låt svalna tills det är likt ovispad äggvita.
17. Skär bort skalet på citrusfrukterna och skiva eller skär ut hinnfria klyftor.
18. Lägg dem på den stelnade moussen.
19. Häll över gelatinblandningen.
20. Låt stå i kylen tills de stelnat.
/Emelie