Chokladkaka med kexbotten
Botten
- 150 g digestivekex (10 st)
- 100 g mörk choklad
Kakan
- 4 ägg
- 160 g (2 dl) farinsocker
- 150 g smör
- 1 msk honung
- 120 g vetemjöl (2dl)
- 2 msk kakao
- 1 krm salt
- 1 krm bakpulver
- 1 krm vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
Glasyr
- 100 g mörk choklad
- 50 g smör
Ta fram smöret i god tid så det hinner bli rumsvarmt och mjukt. (Har du inte tid att vänta kan du hyvla det kalla smöret med en osthyvel så blir det snabbt mjukt.)
Värm ugnen till 200 grader.
Smöra en kakform med löstagbar botten.
Krossa kexen grovt i en bunke.
Smält chokladen till kexbotten i vattenbad eller mikrovågsugn.
Blanda kexkross och choklad till en smet och täck botten av formen med den.
Rör samman rumsvarmt smör med farinsocker och honung. Tillsätt äggen och vispa eller rör slätt. Blanda alla torrvarorna till kakan i en skål. Rör ner dem i smeten och blanda tills den är slät. Bred ut smeten jämnt över kexbotten i kakformen.
Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Låt den svalna helt innan den tas ur formen. Låt gärna kakan vila svalt ett par timmar eller över natten innan glasyren läggs på.
Smält chokladen till glasyren i vattenbad eller mikrovågsugn. Rör ner rumsvarmt smör. Lägg på chokladglasyren jämnt över kakan med en tårtspade eller liknande. Låt glasyren stelna innan kakan serveras.
Servera gärna med grädde eller vaniljglass.
/Emelie