MUMS
fryst jordnötstårta med varm kolasås!
Maräng
100 g osaltade jordnötter eller sötmandel
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
Fyllning
3 äggulor
1 dl florsocker
1 dl jordnötssmör
2 dl vispgrädde
Kolasås
1 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 msk smör eller margarin
1 tsk vaniljsocker
Garnering
1/2 dl osaltade jordnötter
50 g mörk choklad
Gör så här
Sätt ugnen på 150°C.
Mal jordnötter eller mandel i mandelkvarn.
Maräng: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd i socker och nötter. Häll smeten i en lätt smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 port). Grädda ca 30 min. Låt kallna i formen.
Fyllning: Vispa äggulor och florsocker pösigt. Tillsätt jordnötssmöret. Vispa grädden till ett fast skum och rör i äggsmeten.
Häll smeten i formen ovanpå den gräddade marängbotten. Täck med aluminiumfolie och frys ca 4 tim.
Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka ca 10 min till simmig konsistens. Rör i matfett och vaniljsocker.
Garnering: Ta ut formen från frysen och lossa kanten och ev bottnen. Lägg tårtan på ett fat och ringla den varma kolasåsen över. Strö över jordnötterna.
Smält chokladen i en plastpåse i mikrovågsugnen, full effekt (800W), ca 1 min eller i en skål med varmt vatten. Klipp ett hål i påsen och ringla chokladen över tårtan.
Servera tårtan genast.
/julia