MUMS

Datum:  2012-02-12   Klockslag:  21:00:14 Postat i: Tårtor och bakelser  Kommentera här (0)

fryst jordnötstårta med varm kolasås!


Maräng

100 g osaltade jordnötter eller sötmandel

3 äggvitor

1 1/2 dl socker

Fyllning

3 äggulor

1 dl florsocker

1 dl jordnötssmör

2 dl vispgrädde

Kolasås

1 dl vispgrädde

1/2 dl socker

1/2 dl ljus sirap

1 msk smör eller margarin

1 tsk vaniljsocker

Garnering

1/2 dl osaltade jordnötter

50 g mörk choklad

Gör så här

 

Sätt ugnen på 150°C.

Mal jordnötter eller mandel i mandelkvarn.

Maräng: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd i socker och nötter. Häll smeten i en lätt smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 port). Grädda ca 30 min. Låt kallna i formen.

Fyllning: Vispa äggulor och florsocker pösigt. Tillsätt jordnötssmöret. Vispa grädden till ett fast skum och rör i äggsmeten.

Häll smeten i formen ovanpå den gräddade marängbotten. Täck med aluminiumfolie och frys ca 4 tim.

Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka ca 10 min till simmig konsistens. Rör i matfett och vaniljsocker.

Garnering: Ta ut formen från frysen och lossa kanten och ev bottnen. Lägg tårtan på ett fat och ringla den varma kolasåsen över. Strö över jordnötterna.

Smält chokladen i en plastpåse i mikrovågsugnen, full effekt (800W), ca 1 min eller i en skål med varmt vatten. Klipp ett hål i påsen och ringla chokladen över tårtan.

Servera tårtan genast.

/julia


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0