bagels!
Du behöver
- 5dl vatten
- 25g jäst
- 1/2 dl sirap (ej med malt)
- 2 tsk salt
- 1 msk matolja
- 13-14 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
- 3 msk sesamfrön
- Cirka 3 liter vatten + 4 msk socker till kokning
Gör så här:
12 bröd
Värm deg-vattnet till 37 grader. Lös jästen i vattnet och tillsätt sirap, olja och salt. Knåda i mjölet tills degen börjar bli fast och släpper från bunkens kanter. Knåda sedan degen i minst fem minuter, helst med degblandare.
Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
Ta upp på mjölat bakbord och skär degen i 12 bitar.
Forma varje degbit till tvåcentimeter tjocka rullar. Forma till ringar och nyp ihop skarven noga. Låt nu bröden jäsa på plåt till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.
Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Det ska inte stormkoka.
Sänk ner bröden i vatten och koka cirka 2 minuter, till de flyter upp. Tag upp med hålslev, låt eventuellt rinna av lite på ett galler och lägg tillbaka bröden på plåten.
Pensla med vispat ägg och vänd eventuellt i sesamfrön om du vill dekorera bröden.
Baka av i 200-225 grader i cirka 15 minuter och servera varma med ost eller andra pålägg.
/julia