Glutenfritt

Datum:  2012-03-05   Klockslag:  23:23:06 Postat i: Allmänt  Kommentera här (0)
Äppelkaka
En god klassiker som här är glutenfri. Resultatet blir bäst med matberedare.
Info: Fiberhusk innehåller psylliumfröskal. Det är gelébildande och har i stort sett samma egenskaper som gluten.

Antal port: 6
Tid:1h 20min
Ingredienser:
180 g fin glutenfri mjölblandning
1 tsk Fiberhusk
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin
2 st ägg
1 dl filmjölk eller mjölk
2 st syrliga äpplen
1/2 dl socker
2 tsk malen kanel
30 g smör eller margarin till formen
2 dl riven kokos

Gör så Här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla torra ingredienser i matberedaren. Skär matfettet i små tärningar och lägg i dem. Starta maskinen och låt den gå tills allt är väl blandat.

2. Tillsätt äggen och låt maskinen gå tills blandningen har blivit en slät smet. Häll ner fil eller mjölk genom matarröret mot slutet av bearbetningen.

3. Smörj en rund bakform som rymmer cirka 1 1/2 liter med smöret. Strö formen med kokos och klicka sedan ner smeten i formen.

4. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en plastpåse. Strö i socker och kanel och ruska om påsen så att äpplena blir täckta av blandningen. Stick ner äppelklyftorna i smeten.

5. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter. Låt kakan kallna en stund i formen innan den stjälps upp.




Saftig Choklad- och hasselnötstårta



Antal: 1

Tid: 1h

Ingredienser:

300 g hela hasselnötter
300 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 msk kakao av god kvalitet
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
6 st ekologiska ägg
5 droppar citron
smör till formen
florsocker att pudra på kakan vid servering
ätliga blommor och sidenband till garnering

Gör så Här:

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (om vanlig ugn används, 200).

2. Mixa nötterna till ett fint pulver i en matberedare.

3. Bryt 200 gram av chokladen i bitar och kör den i mixern tillsammans med nötterna. Tillsätt kakao, smör och socker och mixa krämigt.

4. Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa.

5. Vispa upp vitorna i en torr och ren bunke till ett hårt skum tillsammans med 5 droppar citronsaft.

6. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.

7. Fyll smeten i en smord kakform av teflon med löstagbara kanter, bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan.

8. Baka tårtan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, prova med sticka. Tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan, trots att kakan är färdig.

9. Servera tårtan med lättvispad grädde eller vaniljglass.

10. Leilas tips!

11. Servera tårtan med lättvispad grädde eller vaniljglass.

12. Detta är en supergod och saftig glutenfri kaka som man även kan använda som tårtbotten om man vill göra en glutenfri kalastårta!

13. Fyll den då med Nutella, banan och toppa med lättvispad grädde och färska bär.

/Emelie





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0