Mandeltårta

Datum:  2012-03-19   Klockslag:  11:00:50 Postat i: Tårtor och bakelser  Kommentera här (0)
Jättegod mandeltåra med en syndigt god citronkolakräm.
12- 15 bitar
Ingredienser:

400 g mandelmassa
4 äggvitor

Kräm
4 äggulor
1/2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1/2 dl vispgrädde
rivet skal av 1/2 citron
150 g smör

Garnering

1/2 dl rostade pinjenötter
citronmeliss

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Riv mandelmassan grovt. Vispa vitorna till hårt skum och rör försiktigt ner mandelmassan.

Bred ut smeten till 2 runda bottnar, ca 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna och lossa från papperet.

Blanda äggulor, sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda under vispning tills den blir riktigt tjock. Vispa ner citronskal och smör i bitar. Låt stelna i kylen ca 1 tim.

Bred hälften av krämen på ena botten, lägg den andra ovanpå och bred på resterande kräm.

Förvara tårtan i kylen. Garnera med pinjenötter och citronmeliss innan servering.

Tips! Godast blir mandeltårtan om den lagas dagen innan.

 

/Emelie


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0