Mandeltårta
400 g mandelmassa
4 äggvitor
Kräm
4 äggulor
1/2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1/2 dl vispgrädde
rivet skal av 1/2 citron
150 g smör
Garnering
1/2 dl rostade pinjenötter
citronmeliss
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Riv mandelmassan grovt. Vispa vitorna till hårt skum och rör försiktigt ner mandelmassan.
Bred ut smeten till 2 runda bottnar, ca 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna och lossa från papperet.
Blanda äggulor, sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda under vispning tills den blir riktigt tjock. Vispa ner citronskal och smör i bitar. Låt stelna i kylen ca 1 tim.
Bred hälften av krämen på ena botten, lägg den andra ovanpå och bred på resterande kräm.
Förvara tårtan i kylen. Garnera med pinjenötter och citronmeliss innan servering.
Tips! Godast blir mandeltårtan om den lagas dagen innan.
/Emelie